EPA

Bedenker Turkijedeal vindt uitwerking een schande

Het is een schande dat de Europese Unie Griekenland in de steek laat in de vluchtelingencrisis, zegt Gerald Knaus, de bedenker van de vluchtelingendeal in Nieuwsuur.

"Dit had een paradepaardje van de EU moeten zijn. Europa zou mensen goed moeten behandelen en terugsturen als het mogelijk is. Dat gebeurt op dit moment niet. Het is een schande."

Bedenker Turkijedeal vindt uitwerking een schande

De deal zal mislukken, tenzij Turkije een veilig land wordt en we mensen kunnen terugsturen.

Gerald Knaus

Sinds het akkoord eind maart met Turkije werd gesloten, is geen enkele migrant of vluchteling gedwongen teruggestuurd.

Dat komt volgens Knaus omdat Turkije geen veilig land is voor vluchtelingen om naar teruggestuurd te worden. "De deal zal mislukken, tenzij Turkije een veilig land wordt en we mensen kunnen terugsturen."

Europa heeft Turkije genoeg te bieden, denkt Knaus. "Turkije wil visumvrij reizen. Maar in ruil daarvoor moet Turkije eerst veilig moeten worden."

Dit is zo belangrijk voor de toekomst van het vluchtelingenverdrag.

Gerald Knaus

Knaus vindt het jammer dat de EU daar de afgelopen maanden geen prioriteit van heeft gemaakt. "Ik begrijp niet dat er niemand is benoemd die hier achteraan zit. We weten wat er moet gebeuren, maar het gebeurt niet."

Hij waarschuwt dat als er niets gebeurt de Griekse eilanden veranderen in "een gevangenis waar mensen voor onbepaalde tijd vastzitten".

Europa moet in actie komen, vindt Knaus. "Dit is zo belangrijk voor de toekomst van het vluchtelingenverdrag, voor de toekomst van Griekenland en het vermogen van de EU om de grenzen te bewaken. Ik hoop dat de EU-leiders dit laten slagen, want het is mogelijk. Maar de afgelopen maanden geven weinig vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl