Trump maakt euro goedkoper en stuwt beurzen en rente omhoog
André Meinema
Verslaggever economie
André Meinema
Verslaggever economie
Tegen alle verwachtingen in veroorzaakt Donald Trump stijgende koersen op de financiële markten. De koers van de Amerikaanse dollar loopt op, de beurzen zijn goedgemutst de nieuwe week begonnen, en de obligatierente stijgt.
De euro zakte vanmorgen even naar 1,0729 dollar: de laagste koers in bijna een jaar. Een goedkope euro is gunstig voor de export naar de Verenigde Staten en voor bedrijven die een deel van hun omzet in dollars of uit de Verenigde Staten halen, zoals Ahold Delhaize, Philips en Shell. Een duurdere dollar is niet zo fijn voor wie met de camper wil rondrijden in de VS of een weekendje New York boekt.
De aandelenbeurzen zijn na een weekend nadenken en kauwen op de verkiezingsoverwinning van Trump hoger van start gegaan, na een wisselvallige vrijdag. De AEX-index noteerde om 11.30 uur een plus van 1 procent op 450 punten.
Inflatie
Het Trump-effect is goed af te lezen aan de koers van de dollar. Tijdens de campagne steeg de dollarkoers als Clinton in de peilingen klom en ging de koers omlaag zodra de kansen van Trump stegen. Het idee was dat de economie onder Clinton het beter zou doen en zich voorspelbaarder zou ontwikkelen dan onder Trump. Maar nu Trump is gekozen, blijkt dat juist een boost voor de dollar te zijn.
De duurdere dollar maakt voor de Amerikanen het buitenland en dus de import goedkoper, voor Nederland worden Amerikaanse producten duurder. Maar in de VS neemt de kans op inflatie wel toe door het aanzwengelen van de economie met allerlei investeringen en belastingverlagingen. Daardoor komt met de komst van Trump een renteverhoging door de Fed ook dichterbij.
Rente
Op de obligatiemarkt voor staatsschulden zie je dezelfde beweging en stijgt de rente. De Amerikaanse 10-jaarsrente stond op 4 november, vóór de verkiezingen, op 1,77 procent. Inmiddels is dat 2,23 procent.
De investeringsdrift van Trump en de plannen om de belastingen te verlagen, betekenen dat de VS de kapitaalmarkt op moet om een en ander te financieren. Meer vraag naar schuld doet de rente stijgen.
Trump zindert ook door op de Europese obligatiemarkten. De toonaangevende Duitse Bund, staatslening met een looptijd van tien jaar, is opgelopen van 0,134 procent op 4 november naar 0,359 procent nu, bijna drie keer zoveel. In obligatieland zijn zulke sprongen heel ongewoon.
Pensioenen
De obligatierente, de yield geheten, is het rendement dat beleggers vragen aan een land voor een lening. Hoe hoger de rente, des te groter het risico.
Al lange tijd is de obligatierente extreem en abnormaal laag door het beleid van centrale banken. De Fed en de ECB hebben de rente op nul gezet en de geldpersen op volle toeren laten draaien.
De hogere rente op de schuldmarkten heeft twee gezichten. Het maakt staatsschuld duurder en duwt de rente voor leningen en kredieten omhoog. Vorige week werden voor het eerst in jaren al de eerste hypotheekrentes verhoogd. Maar voor pensioenfondsen zijn de hogere aandelenkoersen en de stijgende rente prettig voor de problematische lage dekkingsgraden. De noodzaak van maatregelen, zoals het korten van de pensioenen, neemt af.
De lagere obligatiekoersen leiden er echter wel toe dat de beleggingen minder waard zijn. In december beslissen de pensioenfondsen over maatregelen.
Ook banken hebben profijt van de hogere rente, omdat de rentemarge tussen ingeleend en uitgeleend geld verbetert.