Farage en Trump
Aangepast

Overwinning Trump opsteker voor populistische partijen

De overwinning van Donald Trump kan een enorme stimulans zijn voor het rechts-populisme in Europa. Populistische leiders als Marine Le Pen en Geert Wilders zien in hem een geestverwant en beschouwen zijn presidentschap als een opsteker voor hun partijen.

De Franse Le Pen (Front National) feliciteerde Trump als eerste buitenlandse politicus met zijn overwinning, en ook "het Amerikaanse volk". PVV-leider Wilders zei dat "de politiek nooit meer hetzelfde zal zijn". En in Duitsland werd de overwinning groots gevierd bij de anti-immigratiepartij AfD.

Nigel Farage, oud-UKIP-leider en drijvende kracht achter de brexit, waarschuwt voor meer "politieke schokken de komende jaren". "De natiestaat is terug. 2016 is het jaar dat mensen stemmen voor verandering en de controle over hun leven terugeisen. De overwinning van Trump is net een supersized brexit."

Net als de voorstanders van de brexit, wil Trump "de controle terug eisen" en niet worden overheerst door Brussel of transnationale verdragen en afspraken.

Opstand tegen gevestigde orde

Giovanni Grevi, onderzoeker bij de denktank European Policy Center, ziet duidelijke parallellen tussen de verkiezing van Trump en de brexit. "Beide weerspiegelen de populistische golf die over het Westen rolt en de opstand tegen de gevestigde orde, dat zich onvoldoende bewust is van de problemen van de gewone man."

Volgens Grevi is het goed mogelijk dat de verkiezing van Trump een stimulans is voor populistische partijen, die een opmars bezig zijn in Europa. Dat kan ook gevolgen hebben voor de verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble waarschuwde vandaag dat populistische partijen een gevaar vormen voor Europa. Hij benadrukt dat de gevestigde politiek zich meer moeten richten op kiezers die zich niet gehoord voelen.

We sturen Trump geen Europees wensenlijstje, maar we hebben wel duidelijkheid nodig.

Jean-Claude Juncker

Europese leiders maken zich zorgen over de samenwerking met de Verenigde Staten nu Trump is gekozen. In zijn buitenlandbeleid heeft hij aangegeven een kleinere rol te willen spelen in de wereld. Maar wat dat precies betekent, is nog onduidelijk.

"We willen weten wat Trumps plannen zijn voor de wereldwijde handel, de NAVO en welk klimaatbeleid hij wil uitvoeren. We sturen hem geen Europees wensenlijstje, maar we hebben wel duidelijkheid nodig van onze belangrijkste partner", zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie vandaag.

De voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie hebben Trump uitgenodigd voor een VS-EU-top in Brussel. Ze willen daar afspraken maken over het gezamenlijke beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl