'Om kind te ontvoeren naar India is gigantische voorbereiding nodig'
Hoe is het mogelijk dat de 2-jarige Insiya door haar vader is ontvoerd naar India, terwijl de douanes gealarmeerd waren en haar vader geregistreerd staat bij Interpol? "Die vraag stellen wij ons ook", zegt Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering.
"We weten niet hoe deze man erin is geslaagd alle controles te omzeilen, want daar is natuurlijk wel een gigantische voorbereiding voor nodig", zegt Çörüz in het NOS Radio 1 Journaal. "Je gaat niet van Amsterdam met de auto helemaal naar India, dus ik neem aan dat er moet zijn gevlogen. Ergens hadden er alarmbellen moeten gaan rinkelen."
De Telegraaf meldde vanochtend dat Insiya door haar vader wordt vastgehouden in een appartement in de miljoenenstad Mumbai. Het meisje werd eind september met geweld ontvoerd. In Nederland en Duitsland zitten daarvoor vier verdachten vast.
Of het nu aan de controles ligt of aan de creativiteit van die mensen...?
Volgens Çörüz let de marechaussee op Schiphol er goed op dat minderjarigen niet zomaar door één ouder worden meegenomen naar het buitenland, zoals de Schengengrenscode voorschrijft. "Dat doet de marechaussee uitstekend en daar hebben we ook een goede samenwerking mee. Maar ja, als de collega's aan de overkant dan wat minder opletten of helemaal niet opletten, dan komen ze die grens toch gewoon over."
Het is niet de eerste keer dat kinderen, ondanks de strenge controles, het land uit worden gesmokkeld. Kort geleden nog namen zelfs moeders die gezocht werden, kinderen mee naar oorlogsgebieden, zegt Çörüz. "Die hebben de bus genomen naar België of Duitsland en slaagden erin met het kind in Syrië aan te komen. Of het nu aan de controles ligt of aan de creativiteit van die mensen...?"
Alarmbellen
Vreemd is het ook dat de vader van Insiya op een lijst van Interpol staat en toch India heeft bereikt. "Hier moeten echt tien alarmbellen zijn afgegaan", stelt Çörüz. "Maar hoe het is gebeurd, daar kunnen we lang over praten. Ik maak me er vooral zorgen over dat het kind daar nu is."
India levert namelijk geen onderdanen uit en is niet aangesloten bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag dat in 1980 werd gesloten. "Dat maakt deze zaak wel schrijnend, want dat verdrag geeft bepaalde juridische spelregels en nu ben je eigenlijk aangewezen op diplomatie of het inhuren van een eigen advocaat. Maar dat zijn heel lange en dure trajecten."
Ik wil ieder die een rol kan spelen oproepen die rol op te pakken.
Dat advocaat Spong momenteel in India is en heeft gezegd dat zijn cliënt wil meewerken aan een oplossing, zoals De Telegraaf meldde, vindt Çörüz een positieve ontwikkeling. Hij ziet hier een kans voor mediation. "Daarmee hebben we eerder goede resultaten geboekt, ondanks het feit dat de relatie ontzettend is verstoord. En de schoonfamilie wil ook nog wel eens een heel positieve rol spelen. Het kan dus nog wel goed komen."
Çörüz wijst erop dat ook politieke druk kan helpen. "Sommige landen zijn daar toch wel gevoelig voor, helemaal als je het in Europees kader nog wat groter kunt maken. En landen zijn nog meer onder de indruk als er financieel iets tegenover staat, zoals ontwikkelingshulp."
Of de oplossing nu ligt in diplomatie of mediation, maakt Çörüz niet uit. "Ik wil ieder die een rol kan spelen oproepen die rol op te pakken."
De ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben inmiddels laten weten dat ze zich inzetten om Insiya naar Nederland te krijgen.