Rode Kruis vraagt partijen Mosul om terughoudendheid
Het Rode Kruis doet een beroep op alle strijdende partijen in en rond Mosul om terughoudendheid te betrachten op het slagveld. Met klem vraagt het Rode Kruis om de burgerbevolking te sparen. De oproep is gericht aan de regering van Irak, de Koerdische autoriteiten, de door de Amerikanen geleide coalitie en IS.
Regionaal directeur Robert Mardini zei dat het Rode Kruis er nog niet in is geslaagd om contact te leggen met IS over "de basisregels voor oorlogvoering". Hij zei niet welke kanalen gebruikt worden om in gesprek te komen met IS. Met de basisregels bedoelt Mardini het ontzien van burgers, medische faciliteiten en medisch personeel, en de infrastructuur die burgers gebruiken.
In de nacht van zondag op maandag begon het offensief om Mosul te heroveren op IS. Iraakse en Koerdische troepen vallen de stad van vijf kanten aan. Zo'n 20 dorpen in de omgeving zijn al in handen van die troepen gevallen.
Ramp
Hulporganisaties vrezen voor een humanitaire catastrofe bij de slag om Mosul. Bijna 1000 medewerkers van het Rode Kruis zijn in Irak gestationeerd. De organisatie heeft zich erop voorbereid zo'n 300.000 vluchtelingen te voorzien van onderdak, eten en drinken.
Rond Mosul zijn ook 13 provisorische klinieken ingericht voor het geval dat IS chemische wapens gebruikt.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is bang dat IS de inwoners van Mosul als menselijk schild zal gebruiken. De organisatie vreest voor het lot van tienduizenden mensen als die uit de stad worden verjaagd om als buffer te dienen. De IOM zegt dat het niet beschikt over genoeg gasmaskers als het tot een gifgasaanval komt.