NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden doodstille Thai uit eerbied voor overleden koning

Lichaam koning Bhumibol naar Koninklijk Paleis gebracht

De overleden koning Bhumibol is vanuit het ziekenhuis in Bangkok in een processie naar het koninklijk paleis overgebracht. De koning zal in een boeddhistische tempel worden gebalsemd in aanloop naar de crematie.

Het stoffelijk overschot van Bhumibol werd in een colonne door de straten van Bangkok gereden. Kroonprins Vajiralongkorn en een aantal monniken namen deel aan de processie. Langs de route stonden huilende en rouwende Thai.

De lijkwagen met het lichaam van de koning reed langs de Chao Phraya-rivier naar het koninklijk paleis, een ommuurd gebouwencomplex. Daar komt Bhumibol te liggen in de Wat Phra Kaew-tempel, ofwel de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha.

Correspondent Michel Maas was aanwezig op het grote plein voor het koninklijk paleis toen de auto met de overleden koning daar aankwam. Tienduizenden mensen, in het zwart gekleed, hadden uren in de zon doorgebracht, wachtend op de stoet. "Ze waren doodstil. Dat was nog het meest indrukwekkende. Een stilte waarmee ze de laatste eer aan hun geliefde koning wilden bewijzen."

Het wordt volgens Maas een lange periode van rouw. "En ze moeten zich ook voorbereiden op de kroning van de nieuwe koning. Die heeft al laten weten dat hij daar de tijd voor wil nemen." In ieder geval zal de komende dertig dagen niet gefeest worden. "Het wordt allemaal een beetje sober en ingetogen in Thailand."

Er is nog geen datum gepland voor de crematie. "Het is in Thailand goed mogelijk dat dat nog maanden duurt", zei minister Koenders vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Koenders waarschuwde ook Nederlanders om extra alert te zijn en weg te blijven bij protesten en bijeenkomsten.

Ze hebben echt het gevoel dat met de dood van deze koning zo'n beetje het einde der tijden is aangebroken voor Thailand. Ze vrezen oorlog, chaos, ze zijn overal bang voor.

Correspondent Michel Maas

De lokale overheid waarschuwt daar ook nadrukkelijk voor, volgens Maas. Er is een soort staat van paraatheid ingegaan in het land. Er wordt gevreesd voor bomaanslagen en gewaarschuwd voor dreigende chaos. "Ook de Thai zelf zijn enorm beducht voor wat er kan gebeuren. Ze hebben echt het gevoel dat met de dood van deze koning zo'n beetje het einde der tijden is aangebroken voor Thailand. Ze vrezen oorlog, chaos, ze zijn overal bang voor."

Op dit moment is het rustig. Ook de tegenstanders van de regering houden zich rustig uit eerbied voor de overleden koning. "Hij was bij vriend en vijand ontzettend geliefd", benadrukt Maas. "Niemand zal deze eerste dag van rouw willen verstoren met geweld."

Rouwende Thai

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl