Koning Bhumibol in 2013 AFP

De Thaise koning Bhumibol is overleden. Dat heeft het Thaise hof bekendgemaakt. Koning Bhumibol (88), ook wel bekend als Rama IX, kampte al jaren met een zwakke gezondheid. 

"Zijne majesteit is in vrede overleden in het Siriraj-ziekenhuis", meldt het hof. Dat gebeurde om 10.25 uur Nederlandse tijd. Maandag werd bekendgemaakt dat de toestand van de koning snel achteruitging. Hij leed aan een longontsteking en bloedvergiftiging. Vanmorgen liet het hof weten dat zich een nieuwe infectie had voorgedaan en dat de gezondheidstoestand van de koning "niet was gestabiliseerd". Wat precies de doodsoorzaak is, is niet bekendgemaakt.

Zijn zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn (63), is de beoogde opvolger. Premier Prayuth Chan-ocha zei dat Bhumibol hem in 2002 heeft aangewezen. De regering zal het parlement daar later vandaag officieel van op de hoogte stellen. Overigens zal het nog een paar maanden duren voordat de kroonprins officieel wordt gekroond. 

Prayuth zei verder dat de overheid een rouwperiode van een jaar in acht zal nemen en dat vlaggen dertig dagen halfstok zullen hangen.

Geruchten

Geruchten over zijn overlijden gingen al uren. Publieke optredens van de premier werden zonder opgaaf van reden afgezegd. Het Thaise kabinet kwam om 12.00 uur Nederlandse tijd bijeen. Lokale bestuurders kregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht om zich voor te bereiden op belangrijk nieuws.

In de loop van de dag verzamelden zich meer dan duizend aanhangers van de koning voor het Siriraj-ziekenhuis. Een aantal barstte in tranen uit toen het nieuws van het overlijden bekend werd. De koning werd als een belangrijke stabiliserende factor in de roerige Thaise politiek beschouwd.

Bhumibol Adulyadej: kracht van het land

De Thaise koning was de langst heersende vorst ter wereld. Hij besteeg de Thaise troon in 1946, nadat zijn broer was overleden aan een schotwond. Wie de kogel afschoot, is nooit helemaal opgehelderd. Twee leden van de hofhouding kregen daarvoor de doodstraf. Bhumibol werd in 1950 tot koning gekroond.

De Britse koningin Elizabeth (90) is nu de langst regerende vorst. Zij zit vandaag 64 jaar en 250 dagen op de troon.

STER reclame