Een Thaise vrouw in Bangkok barst in tranen uit na het nieuws dat koning Bhumibol is overleden Reuters

Thailand rouwt om de gisteren overleden koning Bhumibol. Bij het ziekenhuis waar Bhumibol lag hebben zich opnieuw veel Thai verzameld, Thaise televisiezenders zenden de komende maand enkel zwart-witbeelden uit. 

"Het is even niet het Thailand dat we kennen", zegt minister Koenders, die in het land is voor overleg tussen het Aziatische samenwerkingsverband ASEAN en de Europese Unie. "De medewerkers hier zijn echt aangedaan. De koning was echt een symbool van nationale eenheid."

De regering heeft vandaag een nationale dag van rouw afgekondigd. Toch zijn in Bangkok veel winkels en toeristische attracties gewoon open. Op straat is het even druk als op een normale vrijdagochtend; wel zijn veel Thai in het zwart gekleed.

Rouwvakantie

Thaise ambtenaren zijn door de regering op een verplichte vakantie gestuurd om te rouwen. Desalniettemin openden de beurs en andere financiële instellingen vanochtend hun deuren. Omdat de hoop op een rustige troonopvolging is toegenomen, steeg de beursindex met 4 procent.

'Het verdriet is echt enorm. Dit is een heel emotioneel moment'

"In de hoofdstad zijn veel militairen en agenten op de been", vertelt journalist Annelie Langerak, die in Bangkok woont. "Ook worden er verschillende plechtigheden gehouden bij het paleis."

Zwart-witbeelden

Koenders zei in het NOS Radio 1 Journaal dat er op Thaise televisiezenders voortdurend programma's over de jeugd van de koning en de geschiedenis van het Thaise koningshuis te zien zijn. Buitenlandse zenders als BBC en CNN zijn uit de lucht gehaald. 

Thaise tv maand op zwart-wit om dood koning

Volgens de minister kunnen Nederlanders wel gewoon naar Thailand reizen, maar moeten zij wel extra alert zijn. "Het is wat instabieler. Zo zou ik wegblijven bij protesten en andere massale bijeenkomsten. Dat is niet om paniek te zaaien, want de mensen zijn nu rustig."

Het reisadvies naar het land is aangescherpt om Nederlanders te waarschuwen het rouwbeklag serieus te nemen. Op majesteitsschennis staan in Thailand hoge celstraffen.

Ook reisorganisatie TUI vraagt Nederlandse vakantiegangers om rekening te houden met de situatie in Thailand. "Draag gepaste kleding en maak geen foto's of selfies bij plechtigheden", zegt een woordvoerder. TUI houdt reizigers in Thailand op de hoogte via mailtjes en sms'jes.

STER reclame