De borden die reizigers de weg wezen naar de vertrekhal hangen nog op de voormalige luchthaven Elliniko, aan de rand van Athene. Maar voor veel vluchtelingen is het de laatste halte van hun reis geworden.
In en rond de luchthaven leven zo'n 3000 mensen in geïmproviseerde tenten en onder erbarmelijke omstandigheden. De Afghaanse Ali Moussa Amiri verliet een jaar geleden zijn land, omdat hij het daar te gevaarlijk vond. Inmiddels verblijft hij met zijn gezin al zeven maanden in Griekenland.
De kans dat ze daar wegkomen is klein. Het gezin komt niet in aanmerking voor herplaatsing naar een ander EU-land, omdat Afghanistan niet als een gevaarlijk land wordt beschouwd.
"Ik heb ook geen geld om een smokkelaar te betalen die ons naar een ander land kan brengen, dus we kunnen nergens heen", vertelt vader Ali. Zijn vrouw Zahra maakt zich grote zorgen. "In Afghanistan hadden we geen goed leven, maar hier eigenlijk ook niet. We zitten hier in deze tent, zonder toekomst. Wat moet er van ons worden?"
In Afghanistan hadden we geen goed leven, maar hier eigenlijk ook niet.
Griekenland worstelt nog steeds met grote aantallen vluchtelingen. De Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas wil dat er spoed wordt gezet achter de herplaatsing van vluchtelingen uit zijn land naar andere EU-lidstaten. "Er was beloofd dat 60.000 mensen zouden worden herplaatst, maar tot nu toe is dat met slechts 3000 mensen gebeurd."
Volgens hem staan 7000 vluchtelingen, vooral Syriërs, al maanden klaar om af te reizen. Maar nog geen enkele EU-lidstaat heeft aangegeven dat ze mogen komen. "Dat is erg zwaar voor de mensen hier en mijn land", zegt Mouzalas. "Het is ook slecht voor Europa. Als de lidstaten niet van zich laten horen, gaan ze tegen het Europese beleid in."
We willen dat onze kinderen kunnen studeren zodat ze zicht hebben op een toekomst.
Ook de Syrische Nadir en zijn gezin wachten op een herplaatsing. De familie was in eerste instantie van plan naar Nederland te gaan. "Maar toen gingen de grenzen dicht en zijn we hier in Griekenland gestrand." Nu wachten ze tot ze een land krijgen toegewezen waar ze heen mogen.
"Er worden mensen naar Spanje en Duitsland gestuurd, maar ik weet nog niet wie ons wil hebben. We hopen op Nederland", zegt Nadir. "We willen dat onze kinderen kunnen studeren, zodat ze zicht hebben op een toekomst. Op dit moment zijn ze al vijf jaar niet naar school geweest."
Hij wil liever niet naar landen als Hongarije of Roemenië. "In die landen is het leven zwaar. Mijn kinderen hebben daar geen toekomst. Het onderwijs stelt niks voor." Van mensen die naar Oost-Europese landen zijn gestuurd, krijgt Nadir het advies een herplaatsing in zo'n geval te weigeren. "Zij zeggen dat het in Syrië nog beter is."
Sommige Oost-Europese landen hebben ondanks het verplichte vluchtelingenquotum nog helemaal niemand opgenomen. Hongarije en Slowakije hebben zelfs een zaak aangespannen bij het Europese Hof van Justitie tegen de verplichte herplaatsing. Ook heeft Hongarije een referendum uitgeschreven voor 2 oktober over het quotum.
De Hongaarse premier Viktor Orban verzet zich sinds de vluchtelingencrisis vorige zomer begon tegen het opvangen van vluchtelingen. Het land trok als eerste een hek van prikkeldraad op om vluchtelingen te weren. Daarna blokkeerden ook andere landen de doorgang, waardoor mensen in Griekenland bleven steken.