AFP

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije naar de Griekse eilanden vaart, neemt toe. Nadat er de afgelopen maanden maandelijks tussen de 1500 en 2000 mensen kwamen, zijn er deze maand (tot en met afgelopen zondag) 2302 mensen aangekomen op de eilanden. De cijfers zijn afkomstig van de Internationale Organisatie voor Migratie. 

Volgens veel eilandbewoners is de zee momenteel redelijk rustig en zou dat een verklaring kunnen zijn voor de stijging. Hulpverleners zeggen dat het ook met de mislukte couppoging in Turkije te maken heeft. "Veel vluchtelingen zijn toch bang voor de onzekere situatie in Turkije en wagen de oversteek", aldus een van de hulpverleners.

Veel van de mensen die vanuit Turkije de oversteek wagen, gaan naar Lesbos, Chios en Samos. Die eilanden liggen maar een paar kilometer voor de Turkse kust. 

Inwoners Lesbos voelen zich in de steek gelaten

Italië

In Italië is het omgekeerde beeld te zien. Daar neemt het aantal vluchtelingen juist af. In de maanden mei, juni en juli lag het gemiddelde rond de 20.000 vluchtelingen per maand. In de eerste drie weken van augustus waren dat er iets meer dan 10.000.

Volgens Flavio Di Giacomo van de IOM zijn de weersomstandigheden op de route van Libië naar Italië momenteel juist ongunstig, waardoor minder boten uitvaren. "We hebben ook de indruk dat de mensensmokkelaars bezig zijn met een andere strategie. Het kan best zo zijn dat straks opeens heel veel mensen overvaren. Bovendien voert de Libische kustwacht patrouilles uit. Het zijn er niet veel, maar ze helpen wel."

Kop in het zand

Op Lesbos hoopt Imad Aoun, woordvoerder van Save the Children, dat de nieuwe cijfers de Europese leiders aan het denken zetten. De officiële vluchtelingencijfers waren de afgelopen maanden gunstig, waardoor politici hun kop in het zand staken. "De vluchtelingencrisis is nog lang niet opgelost", zegt hij.

STER reclame