Nieuwsuur
AFP

Meerdere Syriërs die deze maand in Athene in beroep gingen tegen hun uitzetting naar Turkije, hebben gelijk gekregen. Dit vertelt de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas in Nieuwsuur. "Bij vier tot vijf zaken waarbij een asielzoeker in beroep ging, heeft de commissie besloten dat Turkije geen veilig land is." 

De minister maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. "Dit kan Griekenland in een ingewikkelde situatie brengen."

Mouzalas heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraken. Of hij dit doet is nog onzeker. "Juridisch specialisten van mijn regering onderzoeken op dit moment de uitspraken."

'Meer Syriërs vechten succesvol uitzetting naar Turkije

Vorige week werd bekend dat een Syrische asielzoeker op Lesbos in het gelijk werd gesteld nadat hij zijn uitzetting naar Turkije had aangevochten. 

Een van Griekenlands bekendste asieladvocaten, Gianna Kourtovik, is nauw betrokken bij de huidige asielprocedures. Zij laat Nieuwsuur weten dat alleen Griekse ingewijden op de hoogte zijn van de nieuwe uitspraken in hoger beroep. 

Ze is niet verrast dat de Syriërs in het gelijk worden gesteld. Ze verwacht dat er meer van dit soort uitspraken volgen. "De Griekse ambtenaren die deze zaken behandelen, werkten eerder voor mensenrechtenorganisaties. Zij kwamen op voor de rechten van vluchtelingen. Ik denk niet dat deze ambtenaren nu Syriërs, Afghanen, Irakezen en Iraniërs terugsturen naar Turkije.” 

Er wordt grote druk uitgeoefend op de Griekse beroepscommissie die de asielaanvragen opnieuw behandelt.

Gianna Kourtovik, asieladvocaat

Volgens Kourtovik wordt er achter de schermen in Griekenland alles aan gedaan om op z’n minst enkele Syriërs terug te sturen naar Turkije, om een signaal af te geven dat het EU-Turkije akkoord kan slagen. "Ik hoor dat er grote druk wordt uitgeoefend op de Griekse beroepscommissie die de asielaanvragen opnieuw behandelt."

Syrische vluchtelingen in Griekenland laten Nieuwsuur weten hoop te putten uit het feit dat de uitzettingen niet mogelijk lijken te zijn.

Premier Rutte is niet verbaasd dat er rond de afspraken tussen de EU en Turkije "nog veel complexe problemen zijn". "U krijgt de komende weken en maanden dagelijks meldingen over aspecten van de afspraken die niet goed gaan." Maar hij benadrukt dat het aantal mensen dat vanuit Turkije naar Griekenland oversteekt, enorm is gedaald en dat er ook veel minder asielzoekers naar Nederland komen.

Uitspraak 'Turkije geen veilig land' geeft Syriërs hoop

STER reclame