Islamitische Staat zou steeds meer terrein verliezen in Syrië en Irak. Bij aanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de VS zijn er volgens een Amerikaanse generaal de afgelopen twee jaar 45.000 IS-strijders gesneuveld. De terreurgroep zou in het kalifaat nog zo'n 15.000 strijders over hebben.
IS lijkt daarom steeds meer te focussen op het vergroten van de macht buiten Irak en Syrië. Door het werven van buitenlandse jihadisten en hen aanslagen te laten plegen in het Westen. Vooral Frankrijk, België en Duitsland werden de afgelopen tijd geconfronteerd met aanslagen.
Hoe worden die aanslagen gecoördineerd door de top van IS? Journalist Rukmini Callimachi van The New York Times sprak uitgebreid met een gevluchte IS-strijder die vastzit in een Duitse gevangenis. Hij deed aan haar uit de doeken hoe de geheime dienst van IS werkt die is belast met het plannen van terreurdaden in het buitenland.
De 27-jarige Harry Sarfo zit een celstraf van drie jaar uit. Hij trok vorig jaar zelf vanuit Duitsland naar Syrië om te vechten aan de kant van IS, maar hij werd uiteindelijk geronseld om aanslagen te plegen in zijn eigen land.
Drie dagen na zijn aankomst in Syrië werd Sarfo benaderd door leden van de geheime dienst van IS. "Ze zeiden: wil je teruggaan naar Duitsland? Daar hebben we je op dit moment harder nodig", vertelt Sarfo in het interview aan Callimachi. "Ze wilden tegelijkertijd meerdere aanslagen plegen in Engeland, Duitsland en Frankrijk."
Een medewerker van de geheime dienst vertelde aan Sarfo dat IS "veel mensen had zitten in Europese landen die wachten op een seintje om een aanslag te plegen". In Frankrijk zou IS bijvoorbeeld genoeg mensen hebben zitten. Destijds waren de aanslagen in Parijs en Brussel nog niet gepleegd.
Emni
De geheime dienst van IS wordt in het Arabisch Emni genoemd. De eenheid is een combinatie van een politiemacht en een tak zich bezighoudt met het organiseren van terreurdaden in het buitenland, aldus The New York Times. De dienst wordt geleid door een van de kopstukken van IS, Abu Mohammed al-Adani.
The New York Times zag verschillende documenten in van Franse, Belgische, Duitse en Oostenrijkse inlichtingendiensten. Uit die stukken zou blijken dat de daders van de aanslagen in Brussel en Parijs zijn getraind door Emni. Verschillende opgepakte Syriëgangers noemen Emni de belangrijkste schakel in de terreurmachine van IS.
Volgens Sarfo kan de geheime dienst alle leden van de organisatie opdrachten geven. Zij worden geselecteerd per nationaliteit en opgedeeld in kleine eenheden. Soms ontmoeten de leden elkaar pas vlak voor het vertrek naar het land waar ze aanslagen moeten plegen.
Uiteindelijk pleegde Sarfo zelf nooit een aanslag. Nog voordat hij eropuit werd gestuurd, begon hij te twijfelen aan IS. Dat gebeurde onder meer tijdens de zware training die hij onderging in de woestijn bij Raqqa. Urenlang moest hij met andere rekruten rennen en oefeningen doen, zonder eten en met weinig water.
Desillusie
Sarfo zag hoe wreed de mannen die de training niet konden bijbenen werden behandeld. "Een jongen was zo uitgeput dat hij niet meer kon opstaan. Vervolgens werd hij met zijn benen en armen vastgebonden aan een paal en achtergelaten in de woestijn."
Ook de manier waarop de propagandafilms werden gemaakt, zorgde ervoor dat hij zijn vertrouwen verloor in de terreurgroep. Hij zag bijvoorbeeld hoe vaak elke scène moest worden overgedaan, terwijl hij eerder dacht dat die video's de werkelijkheid lieten zien en niet waren geënsceneerd. Het was voor hem een grote desillusie.
Ontsnapping
Daarna begon Sarfo zijn ontsnapping voor te bereiden, wat meerdere weken in beslag nam. Uiteindelijk wist hij uit het IS-gebied te vluchten. Via Turkije ging hij terug naar Duitsland. Direct bij aankomst op het vliegveld van Bremen, op 20 juli vorig jaar, werd hij opgepakt.
Sarfo werd veroordeeld tot een celstraf van drie jaar wegens het lidmaatschap van een terroristische organisatie en zit die straf momenteel uit. The New York Times heeft zijn verhalen niet kunnen bevestigen, maar veel feiten komen wel overeen met dingen die andere IS-rekruten hebben verteld.