IS verliest terrein, maar maakt niet minder slachtoffers

Dit weekend ging het volledig mis in Irak. Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad vielen volgens sommige persbureaus ruim 140 doden, maar de nieuwszender Al Jazeera en de autoriteiten spreken van meer dan 200 doden.

Het was de bloedigste aanslag in een jaar tijd en een van de zwaarste van de afgelopen tien jaar. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met correspondent Sander van Hoorn vanuit Beiroet.

IS verliest terrein, maar maakt niet minder slachtoffers

Zware aanslagen

De aanslagen in Bagdad kwamen een week nadat het Iraakse leger de stad Fallujah op IS wist te heroveren. IS had Fallujah sinds 2014 onder controle. De stad gold als een van de laatste grote IS-bolwerken. De terreurorganisatie verliest steeds meer terrein, naast Fallujah ook de belangrijke stad Ramadi en Tikrit, en kiest daardoor steeds vaker voor zware aanslagen.

Premier Haider al-Abadi was dit weekend enkele uren na de aanslag in het getroffen gebied en werd onthaald door boze inwoners die met stenen gooiden. Ze zijn kwaad omdat de premier beloftes op het gebied van veiligheid niet zou nakomen. De regering zegt in een verklaring begrip te hebben voor de woede.

Op de aanslagen is wereldwijd met afschuw gereageerd. De Amerikaanse regering zegt dat de vastberadenheid om IS te verslaan er alleen maar groter van wordt.

Ook onze minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de aanslag veroordeeld en zegt dat Nederland zij aan zij staat met de Iraakse regering in de strijd tegen IS.

Op de vuilnisbelt

Ondertussen zijn honderdduizenden Irakezen op de vlucht uit het door IS bezette gebied. Een deel van die vluchtelingen komt terecht in Iraaks Koerdistan. Op de vuilnisbelt van de stad Erbil leven inmiddels honderden oorlogsvluchtelingen. Onder hen ook veel kinderen.

Voor sommige mensen is het leven in het afval de enige ontsnapping aan de oorlog. "Ik ben hier vanwege IS", zegt een jongetje, dat plastic verzamelt om geld te verdienen. "IS heeft onze huizen vernietigd. We zijn vertrokken met alleen onze kleren."

Vluchten voor de oorlog in Irak

Op de grote hopen vuilnis zijn alle lagen van de bevolking terug te vinden. "Veel mensen hier zijn afgestudeerd of waren student aan de universiteit", vertelt een jonge man die zelf eerder werkte als ingenieur. "De situatie in Irak is momenteel heel slecht. Er is geen werk, hooguit werk op de vuilnisbelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl