Zwaarbewapende militairen en politiemensen bewaken het centraal station van Antwerpen

Steeds meer veiligheidsmaatregelen tegen terreur in Europa

Europa is al maanden in de ban van terrorisme. Vooral Frankrijk, België en Duitsland worden geconfronteerd met aanslagen en radicalisering.

In alle drie de landen worden na iedere aanslag de veiligheidsmaatregelen verder aangescherpt. Zo geldt in Frankrijk al maanden de noodtoestand, gaan in Duitsland stemmen op voor een boerkaverbod, en zijn Belgische agenten verplicht om kogelwerende vesten te dragen.

Een overzicht van de recente ontwikkelingen.

Meer veiligheidsmaatregelen tegen terreur in Europa

Boerkaverbod in Duitsland

Na de vier aanslagen in Duitsland werkt minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière aan een voorstel om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Hij wil dat er 15.000 extra politieagenten worden aangesteld en dat er meer videobewaking komt.

Ook moeten criminele vluchtelingen sneller uitgezet kunnen worden, en moet het voor dokters mogelijk worden om hun zwijgplicht te verbreken wanneer zijn vermoeden dat een patiënt zich met terrorisme bezighoudt. Volgens lokale media is er ook een plan om de boerka en dubbele nationaliteit te verbieden.

Door de Duitse politie wordt er meer ingezet op terreurbestrijding. Zo werd vandaag op meerdere plaatsen huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar IS-aanhangers. En werd gisteren een 24-jarige Syriër opgepakt die wordt verdacht van banden met de terroristische organisatie.

Agenten bij de plaats delict in de buurt van Ansbach

Pepperspray in België

Ook in België zijn de veiligheidsmaatregelen deze week opnieuw aangescherpt na de aanval op een politiebureau in Charleroi. De maatregelen moeten vooral voor meer bescherming zorgen op de politiebureaus.

Er worden meerdere wijkkantoren gesloten, en het is niet meer mogelijk om bij alle bureau's zomaar binnen te lopen. Verder worden agenten soms verplicht kogelwerende vesten te dragen, en wordt burgerpersoneel getraind in het gebruik van pepperspray.

Begin dit jaar kreeg de federale politie er al duizend extra agenten bij. Daarnaast patrouilleren sinds de aanslagen in Parijs militairen op straat. Het dreigingsniveau in België staat op niveau 3.

Militairen bewaken de omgeving tegenover de kerk waar de dienst ter ere van de nationale feestdag wordt gehouden

Franse aanvallen op IS

In Frankrijk geldt sinds de aanslagen in Parijs de noodtoestand. Na de aanslagen in Nice werd de noodtoestand met zes maanden verlengd. De politie heeft daardoor extra bevoegdheden, waarmee het bijvoorbeeld makkelijker huiszoekingen kan doen.

Naast binnenlandse veiligheid richt Frankrijk zich ook naar buiten. Ondanks de aanslagen worden aanvallen tegen Islamitische Staat voortgezet.

"IS heeft Frankrijk de oorlog verklaard", zei president Hollande na de moord op een priester in Normandië. Hollande beloofde alle middelen te zullen gebruiken om de terroristische organisatie te bestrijden.

'Veiligheidsdiensten in Europa reageren anders op terreurdreiging'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl