De politie valt een Turks reisbureau binnen in Duisburg
NOS NieuwsAangepast

Grote politieactie tegen IS-verdachten in Duitsland

De Duitse politie heeft op meerdere plaatsen huiszoeking gedaan in een onderzoek naar IS-aanhangers. Drie mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de terreurorganisatie. Het zou gaan om predikers. Er zou gezocht worden naar bewijzen van banden tussen hen en IS.

De huiszoekingen waren in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De politie heeft zover bekend nog niemand opgepakt, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Ze zijn eerst echt bezig met het verzamelen van bewijs."

De drie verdachten zijn sinds 2015 in beeld bij de politie. Een van hen wordt ervan verdacht IS financieel en logistiek gesteund te hebben, meldt de Duitse politie.

'Ronselaars'

Wat hun precieze rol is, meldt de politie niet. De Westdeutsche Allgemeine Zeitung schrijft dat de operatie zich richt op predikers die jongeren voor de strijd in Syrië en Irak ronselen.

De doorzoekingen zijn in opdracht van de landelijke openbaar aanklager. Er zouden 150 politieagenten zijn ingezet. In Duisburg werd een reisbureau doorzocht. Ook in Dortmund, Düsseldorf, Hildesheim en in het plaatsje Tönisvorst, vlak over de grens bij Venlo, waren huiszoekingen.

Vrijdag werd in de deelstaat Rijnland-Palts een 24-jarige Syriër opgepakt. Ook hij wordt in verband gebracht met IS. In dat onderzoek is vandaag nog een verdachte opgepakt. Correspondent Van de Hulsbeek zegt dat de Duitse politie na de aanslagen van afgelopen maand veel doet aan terreurbestrijding. "Ze zijn echt bezig deze netwerken op te rollen."

Veel politie bij een Turks reisbureau in Duisburg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl