Een man die met een vrachtwagen inrijdt op mensen met zeker 84 doden tot gevolg. Een aanslag zonder bomgordels, explosieven, en waarschijnlijk zonder training of coördinatie. Hoe kunnen autoriteiten zich nog wapenen tegen dit soort simpele maar doeltreffende aanslagen?
"Deze aanslag geeft aan hoe complex het werk van veiligheidsdiensten wordt. Ze moeten op heel veel schaakborden tegelijkertijd schaken", zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren.
Een aanslag voorkomen van Islamitische Staat is volgens Van Buuren een heel ander verhaal dan van een eenling. "Bij eenlingen is er ook weer het verschil tussen teruggekomen Syriëgangers of homegrown terrorsiten, die nooit een stap buiten hun stad hebben gezet. Dat maakt het moeilijk voor veiligheidsdiensten."
Het is nog niet duidelijk of de aanslag in Nice gepleegd is door een terroristische groepering of een actie is van een lone wolf. Maar het lijkt er volgens Van Buuren op dat een eenling was.
De chauffeur van de vrachtwagen is hoogstwaarschijnlijk Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesische Fransman. Volgens buren was de man depressief en lag in een scheiding. Hij zou niet religieus zijn geweest.
Dat hij een vrachtwagen heeft gebruikt als wapen is nieuw. "Je denkt als veiligheidsdienst laten we het wapenbeleid aanpakken, en dan wordt er nu dus weer een ander wapen gebruikt."
Het is volgens Van Buuren eigenlijk onmogelijk om dit soort aanslagen te voorkomen. "Het is een harde les, maar absolute veiligheid bestaat niet. Als je niet in een totaal gebarricadeerde politiestaat wilt wonen, moet je accepteren dat dit soort risico's erbij horen."