NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslag Nice opgelopen tot 84

Het dodental als gevolg van de aanslag in Nice is opgelopen tot 84. Er liggen nog 18 zwaargewonden in het ziekenhuis, sommigen verkeren in kritieke toestand.

In het kinderziekenhuis Lenval in Nice zijn zo'n 50 gewonde kinderen opgenomen met onder meer botbreuken en hoofdwonden. Sommigen van hen bevinden zich "tussen leven en dood", aldus een woordvoerder. Twee kinderen zijn in het ziekenhuis overleden tijdens of na een operatie.

Onder de doden zijn meer dan tien kinderen, zegt een regionale bestuurder. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers gevallen.

Aanslag in Nice na nationale feestdag Frankrijk

De boulevard van Nice stond gisteravond vol met mensen die naar een vuurwerkshow hadden gekeken, toen een vrachtwagen op de menigte inreed. Ooggetuigen zeggen dat de chauffeur ook een vuurwapen bij zich had, waarmee hij schoot op de politie en het publiek.

De bestuurder van de truck reed zo'n 2 kilometer door de mensenmassa, tot hij werd doodgeschoten door de politie. Daarvan zijn inmiddels amateurbeelden opgedoken.

Politie doodt dader aanslag Nice

De boulevard waar het gebeurde is nog steeds afgesloten. De technische recherche doet er onderzoek.

Vanwege dat politie-onderzoek zouden nog niet alle lichamen van slachtoffers zijn geborgen. Door de lichamen te onderzoeken, proberen de rechercheurs te achterhalen wat er is gebeurd en hoe de dader te werk is gegaan.

Dader

Bronnen bij de politie zeggen dat de dader een 31-jarige Franse Tunesiër is die in Nice woonde. Zijn identiteitskaart is gevonden in de cabine van de vrachtwagen. De man zou een bekende zijn geweest van de politie.

Volgens Christian Estrosi, de voorzitter van het departement waar Nice onder valt, is inmiddels duidelijk waar de vrachtwagen was vertrokken. Op de vele beveiligingscamera's die in Nice hangen is te zien dat de dader instapte in het heuvelachtige buitengebied van Nice en daarna door de stad naar de boulevard is gereden.

De truck zou een paar dagen geleden al zijn gehuurd.

De dader reed honderden meters met zijn vrachtwagen over de boulevard

De Franse autoriteiten onderzoeken of de bestuurder alleen handelde. Estrosi denkt dat er meer mensen bij betrokken waren. "Aanslagen worden niet door een persoon voorbereid. Aanslagen worden voorbereid met handlangers", zegt hij.

Het motief van de dader is nog niet bekend.

Nederlandse ooggetuige: iedereen was in paniek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl