NOS Nieuws

Hollande: noodtoestand verlengd na verschrikkelijke aanslag

Hollande verlengt noodtoestand na aanslag Nice

De noodtoestand in Frankrijk wordt met drie maanden verlengd. Dat maakte president François Hollande bekend in een persconferentie over de aanslag in Nice, waarbij iemand in een truck op een mensenmenigte inreed. Hij sprak van een "verschrikkelijke aanval met een duidelijk terroristisch karakter".

Het dodental staat op tachtig, onder wie enkele kinderen. Achttien gewonden verkeren in kritieke toestand.

In zijn toespraak zei Hollande dat hij de luchtaanvallen op moslimterroristen in Syrië en Irak zal intensiveren. Verder deed hij een beroep op alle oudgedienden van het leger, de gendarmerie en de politie om een bijdrage te leveren aan de nationale veiligheid. Bijvoorbeeld door te helpen bij de bewaking van de grenzen.

"Het is duidelijk dat we er alles aan moeten doen om het terrorisme het hoofd te bieden", zei hij. "Frankrijk is diep geraakt door deze daad, maar zal altijd sterker zijn dan de fundamentalisten die haar aanvallen."

Feestdag

De aanslag komt volgens Hollande extra hard aan vanwege de nationale feestdag Quatorze Juillet. "Om met een vrachtwagen opzettelijk tientallen mensen te doden die de vrijheid vieren, verschrikkelijk."

De president vertrekt later op de dag naar Nice om de bewoners een hart onder de riem te steken. Hij was vannacht met spoed vanuit Avignon teruggekeerd naar Parijs voor crisisberaad.

Noodtoestand eerder verlengd

Donderdagavond had Hollande nog aangekondigd dat de noodtoestand na 26 juli ten einde zou komen. De maatregel werd ingesteld na de aanslagen van aanhangers van Islamitische Staat in Parijs in november 2015. Daarna is de noodtoestand twee keer verlengd.

Door de maatregel kan de politie onder meer huiszoekingen uitvoeren zonder toestemming van een rechter. Ook kan de politie mensen huisarrest opleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl