Ooggetuige Nice: ik bleef huilen en trillen

Tijdens de Franse nationale feestdag is er een aanslag gepleegd in de Zuid-Franse stad Nice. Een man reed met een vrachtwagen in op de menigte.

Sanne liep samen met haar vriend Martijn over de boulevard waar een gezellige sfeer hing. Toen zag ze uit het niets schreeuwende mensen alle kanten oprennen. "Een vader pakte zijn beide kinderen op onder de armen en rende keihard weg. Uit het niets reed een witte vrachtwagen met een rotvaart de menigte in", schrijft ze de NOS.

De vrachtwagen reed enkele meters van de twee Nederlanders af. "Het was onwerkelijk", zegt Sanne. "Het was alsof er opzettelijk in het meest volle deel van de menigte werd ingereden."

Ik heb niet meer achterom gekeken, maar wist dat de vrachtwagen was doorgereden.

Oogetuige ​Sanne

Sanne en haar vriend probeerden snel weg te komen. "We hoorden het schreeuwen en de paniek achter ons. Ik heb niet meer achterom gekeken, maar wist dat de vrachtwagen was doorgereden."

Politiewagens stonden een stuk verderop. Een agent was aan het huilen. Een ander hing uit het autoraampje en schreeuwde dat mensen niet de boulevard op moesten gaan.

"Ik bleef huilen en trillen en als Martijn er niet was geweest, had ik bevroren aan de grond gestaan", vertelt Sanne. Overal lagen lichamen.

De Belgische Flor (19) is in Nice op vakantie en had net naar het vuurwerk gekeken. Onderweg terug naar haar hotel was ze getuige van de aanslag.

"Het was heel druk toen we terugliepen langs de promenade. Ik zag allemaal auto's langsrijden en hoorde plotseling schoten. Ik draaide me om en zag mensen vallen - daarna begon iedereen te rennen. Het was op dat moment totale chaos. We zijn een bar ingevlucht."

De paniek die ontstond was onbeschrijfelijk.

Ooggetuige Jeffrey Vink

De 21-jarige Nederlander Jeffrey Vink is ook op vakantie met vrienden in Nice. Na het vuurwerk was hij net terug in zijn hotel, dat aan de boulevard ligt. "We hoorden rumoer buiten en zijn toen teruggelopen. Toen reed ineens die vrachtwagen langs. De paniek die ontstond was onbeschrijfelijk. Mensen rennen langs elkaar heen, er was geschreeuw en gehuil. Eerst heb ik gekeken of al mijn vrienden er nog bij waren, daarna zijn we naar binnen gerend en achter de bar gedoken."

Na enige tijd kwam de politie het hotel binnen, zo vertelt Jeffrey. "We mogen inmiddels naar boven, maar de agenten hebben ons gezegd dat we binnen moeten blijven. Er wordt hier nu eten en drinken uitgedeeld, mensen zitten in de lobby bij elkaar."

'Je komt morgen naar huis'

Ook de Nederlandse Laila was getuige van de aanslag. Ze is in Nice voor een taalcursus. Tegen het NOS-programma Met het Oog op Morgen zei ze: "Iedereen is in shock. Er is ons wel geadviseerd hier te blijven. Ik wacht eigenlijk totdat het hotelpersoneel zegt dat we mogen gaan of we moeten blijven. Maar ik ga liever niet naar buiten. Er is extreem veel politie."

Laila heeft al contact gehad met haar ouders, die haar zo snel mogelijk naar huis willen halen. "Mijn vader belde me net al dat hij gelijk voor me ging boeken. 'Je komt morgen naar huis', zei hij. Op dit moment kan ik nog niet helemaal helder nadenken en bedenken wat ik wil. Want ik wil het mijn ouders ook niet aandoen dat ze twee weken in paniek zitten terwijl ik hier nog ben."

Deel artikel: