De zaak Pistorius: twee jaar strijd in de rechtszaal
Het proces tegen Oscar Pistorius heeft meer dan twee jaar geduurd, met een aantal opvallende gebeurtenissen in de rechtszaal. Een overzicht van de slepende zaak:
Reeva Steenkamp doodgeschoten
14 Februari 2013: in de vroege ochtend schiet Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp dood door de deur van een toilet in zijn huis in Pretoria.
Tegen de politie zegt hij dat hij dat hij dacht dat niet Reeva maar een indringer zich in het toilet bevond. De openbaar aanklager gelooft dat verhaal niet omdat getuigen verklaren dat ze het koppel ruzie hoorden maken voordat de geweerschoten klonken.
22 februari 2013: de rechtbank besluit Pistorius op borgtocht vrij te laten. De borgsom bedraagt 1 miljoen rand, zo’n 90.000 euro.
De eerste rechtszaak
3 maart 2014: het proces tegen Pistorius begint in Pretoria. Tijdens de getuigenis van een schouwarts moet Pistorius een paar keer overgeven. Tijdens het proces biedt hij geëmotioneerd zijn excuses aan tegenover de familie van Reeva Steenkamp.
De verdediging voert aan dat Pistorius lijdt aan een angststoornis en voert een forensisch psychiater als getuige op. Aanklager Gerrie Nel vraagt daarop om een psychiatrische evaluatie van Pistorius. De rechtbank schorst de zaak.
30 juni 2014: het proces wordt hervat. Uit de psychiatrische evaluatie blijkt dat Pistorius vervolgd kan worden.
12 september 2014: de rechtbank acht Pistorius niet schuldig aan moord, maar wel aan dood door schuld. Op 21 oktober volgt het vonnis: een gevangenisstraf van vijf jaar waarvan drie jaar voorwaardelijk. Veel mensen vinden die straf te laag. Ook het Zuid-Afrikaanse OM, dat in beroep gaat tegen de uitspraak.
In oktober 2015 heeft Pistorius eenvijfde van zijn straf uitgezeten en wordt de rest omgezet in huisarrest.
Het hoger beroep
3 november 2015: de beroepszaak voor het Supreme Court of Appeal begint in Bloemfontein. Deze rechtbank oordeelt anders. Volgens de rechter maakt het niet uit of Pistorius dacht dat hij een inbreker doodschoot of niet. Hij wist dat hij iemand zou kunnen doden, en dus is het moord. Daar kan hij 15 jaar gevangenisstraf voor krijgen.
Een lagere rechtbank moet vervolgens de nieuwe strafmaat bepalen. Op 15 juni 2016 begint daarvoor de laatste zitting, opnieuw in Pretoria. De verdediging probeert de strafmaat nog te beïnvloeden door te laten zien hoe kwetsbaar Pistorius is, door de atleet zonder protheses te laten lopen. Ook stellen de advocaten dat Pistorius niet terug kan naar de gevangenis vanwege zijn depressies.
Vandaag blijkt de straf vanwege verzachtende omstandigheden lager uit te vallen dan verwacht. Pistorius wordt tot 6 jaar cel veroordeeld.