NOS Nieuws

Pistorius in hoger beroep veroordeeld voor moord

De uitspraak van de rechter in de zaak Pistorius

Het hoogste Zuid-Afrikaanse hof van beroep heeft de atleet Oscar Pistorius veroordeeld wegens moord. Eerder was hij veroordeeld voor dood door schuld. Een lagere rechtbank moet nu de nieuwe strafmaat bepalen.

De gehandicapte atleet schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013 op Valentijnsdag dood, toen zij 's nachts in de badkamer was. Hij schoot meerdere malen door de deur; Steenkamp was op slag dood. Pistorius heeft altijd gezegd dat hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was.

Volgens de rechter maakt het niet uit of Pistorius dacht dat er een inbreker was. Toen hij door de deur schoot, had hij kunnen weten dat hij iemand zou doden. En dat is moord, of Pistorius nu wist wie er in de badkamer was of niet.

Bram Vermeulen: 'niet de Kerst waar Pistorius op hoopte'

Vorig jaar kreeg de 'Blade Runner' vijf jaar cel voor het doden van zijn vriendin.

De uitspraak herstelt het vertrouwen van de Zuid-Afrikanen in de rechtspraak, denkt correspondent Bram Vermeulen. "Veel Zuid-Afrikanen vonden het opmerkelijk dat die lagere rechtbank dit niet kon besluiten en hem slechts voor dood door schuld veroordeelde. Het was toch erg moeilijk te begrijpen hoe een beroemdheid als Pistorius er met zo’n lichte straf vanaf kon komen."

15 jaar

De rechtbank die hem eerder voor dood door schuld veroordeelde, moet nu bepalen hoe lang Pistorius de cel in moet. "Op directe moord, als je echt de intentie hebt om Steenkamp te vermoorden, staat minimaal 15 jaar. Hier gaat het om moord op wie dan ook, en daar geldt die periode niet voor, maar experts gaan er wel vanuit dat de straf rond de 15 jaar zal zijn."

In oktober kreeg Pistorius te horen dat hij zijn straf thuis mocht uitzitten. “Hij heeft heel even van zijn vrijheid genoten. Hij zat in het huis van zijn oom, hij mocht alweer gaan trainen en naar de kerk. Pistorius had veel van zijn oude leven terug, maar dit betekent dat hij niet de kerst zal krijgen waarop hij had gehoopt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl