NOS Nieuws

Pistorius vijf jaar de cel in

Vijf jaar cel voor Oscar Pistorius

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius krijgt vijf jaar cel voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft de rechter in Pretoria bepaald. Daar komt een voorwaardelijke straf van drie jaar bovenop, omdat hij met een pistool in een restaurant had geschoten.

Na de uitspraak werd Pistorius door de politie naar een cel gebracht.

De gehandicapte atleet schoot zijn vriendin vorig jaar dood op Valentijnsdag, toen zij 's nachts in de badkamer was. Hij schoot meerdere malen door de deur. Steenkamp was op slag dood. Pistorius heeft altijd gezegd dat hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was.

Huisarrest

De advocaat van Pistorius denkt dat zijn cliënt maar 10 maanden de cel in zal gaan en dat hij de rest van de straf onder huisarrest mag uitzitten.

De aanklager had tien jaar cel geëist. De advocaten van Pistorius wilden dat hij huisarrest kreeg, maar dat vond de rechter een te lage straf.

De rechter stond lang stil bij de maatschappelijke verontwaardiging in de zaak, zegt correspondent Bram Vermeulen. "De rechter zegt dat die verontwaardiging ook erkend moet worden, anders krijgen rechtbanken een slechte naam. Dan zouden mensen wel eens het recht in eigen hand kunnen gaan nemen."

"De rechter verwijt Pistorius ernstige nalatigheid. Zelfs als hij werkelijk dacht dat er een inbreker in huis was, dan had hij andere opties voorhanden. Een toilet is bovendien zo klein, dat er geen enkele kans was om te ontsnappen. Het feit dat hij een getrainde schutter is, noemde de rechter nog eens een verzwarende omstandigheid", aldus Vermeulen.

Ik denk dat de advocaten vinden dat hij goed is weggekomen met deze straf

Bram Vermeulen, correspondent

Hoger beroep

De familie van Reeva Steenkamp verklaarde direct na de uitspraak dat vijf jaar cel een juiste straf is. De familie was erg bang dat Pistorius een taakstraf zou krijgen, zoals zijn advocaat had gevraagd.

Vermeulen acht de kans dat de aanklager in hoger beroep gaat reëel. Pistorius werd vorige maand namelijk veroordeeld voor dood door schuld. De aanklager wilde hem laten veroordelen voor moord.

Dat de advocaten van Pistorius in hoger beroep gaan, is volgens Vermeulen niet waarschijnlijk. "Ik denk dat zij vinden dat hij goed is weggekomen met deze straf. Zeker nu gezegd wordt dat hij na tien maanden al huisarrest kan aanvragen. Dan blijft er van die vijf jaar celstraf niet veel over."

"Erkennen maatschappelijke verontwaardiging"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl