Pistorius arriveert bij de rechtbank
NOS Nieuws

Pistorius: leugenaar of beschermer

Oscar Pistorius is schuldig aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Vandaag hoort de Zuid-Afrikaanse atleet of hij naar de gevangenis moet en hoe lang zijn straf dan zal zijn. Het was een lange rechtszaak, waarin veel werd gezegd. De opmerkelijkste uitspraken op een rij.

Voor ik het wist, had ik vier keer geschoten.

Oscar Pistorius

"Ik dacht dat er een inbreker in mijn huis was. Het eerste wat in me opkwam, was mezelf beschermen. Dat ik Reeva en mij moest beschermen en mijn wapen moest pakken. Ik schreeuwde naar de inbreker dat hij mijn huis moest verlaten. Toen hoorde ik geluiden vanuit het toilet. Ik dacht dat er iemand uit de wc kwam. Voor ik het wist had ik vier keer op de deur geschoten. Op dat moment zat ik vol emoties en wist ik niet of ik wilde niet geloven dat het ook Reeva kon zijn die op de wc zat."

"Ik wil me verontschuldigen, zeggen dat er geen moment voorbij gaat, sinds deze tragedie, dat ik niet aan jullie [de nabestaanden] denk. Als ik 's ochtends wakker word zijn jullie de eerste aan wie ik denk en voor wie ik bid. Ik wilde Reeva alleen maar beschermen. Weet dat ze zich geliefd voelde toen ze naar bed ging die avond."

Pistorius is emotioneel tijdens de rechtszaak

Je wist dat Reeva achter de deur stond en je schoot op haar.

Gerrie Nel, aanklager

Gerrie Nel, aanklager

"Op dat moment, toen je schreeuwde naar Reeva dat ze de politie moest bellen, is ze drie meter van je vandaan in het toilet. En zij heeft de hele tijd geen woord gezegd. Dat is niet waarschijnlijk. Zij zou bang moeten zijn, moeten schreeuwen en met je praten. Jullie waren in dezelfde kamer. Ze was slechts drie meter van je vandaan. Er is geen enkele manier waarop je de rechter kunt overtuigen dat zij daar stond en niks zei. Ze was niet bang voor iets, behalve voor jou. Ze was niet bang voor een inbreker. Je wist dat Reeva achter de deur stond en je schoot op haar".

"Ik ben ervan overtuigd dat ieder weldenkend mens het met me eens is dat er niks erger is dan te horen dat je kind een gewelddadige dood gestorven is. Wat kan er erger zijn dan dat?"

Openbaar aanklager Gerrie Nel

We hadden van jongs af aan een sterke band.

Kim Martin, nicht Reeva Steenkamp

Kim Martin, nicht van Reeva Steenkamp

"Reeva was de eerste baby die ik vasthield. Ik was 12 jaar oud en het was de eerste keer dat iemand vroeg of ik een baby wilde vasthouden. Ik was zenuwachtig en bang dat ik haar zou laten vallen. We hadden van jongs af aan een sterke band."

"Ik was met mijn man op weg naar mijn werk. De radio-dj begon te praten. Hij zei: breaking news, nog niet bevestigd. Toen zei hij: Oscar Pistorius. Ik verstijfde en de woorden daarna waren: Hij zou zijn vriendin hebben neergeschoten. Ik weet nog dat ik tegen mijn man zei: in godsnaam, ik hoop dat hij vreemd gaat."

Kim Martin, de nicht van de doodgeschoten Reeva Steenkamp

Hij is alles kwijtgeraakt.

Barry Roux, advocaat Pistorius

Barry Roux, advocaat Pistorius

"Natuurlijk is er sprake van een grote mate van nalatigheid als je op een deur schiet als daar iemand achter staat. Dat zal niemand betwisten, maar het staat niet op zichzelf. Is het iemand die naar de deur loopt, denkt dat er een inbreker is en roekeloos begint te schieten op de deur? Of is het een persoon die onder druk buitensporig reageert? Ja, dat was het."

"Hij is alles kwijtgeraakt. Hij was een held in de ogen van Zuid-Afrikanen. Om wat hij heeft gedaan en heeft bereikt. Nu is hij niet meer dan een woedende, koudbloedige moordenaar, een leugenaar. Hij heeft al zijn sponsors verloren, al zijn geld. Hij staat met lege handen. Hij heeft niet eens geld om de juridische kosten te betalen. Hij heeft niks meer over".

Barry Roux, advocaat Pistorius

Er is gewoon niet genoeg hard bewijs.

Rechter

Thokozile Masipa, rechter

"Alles bij elkaar toont het bewijs niet aan dat de verdachte de intentie had om haar te doden, laat staan met voorbedachten rade. Ik heb het over de directe intentie. De openbaar aanklager heeft niet, boven elke twijfel verheven, kunnen bewijzen dat de verdachte schuldig is aan moord. Er is gewoon niet genoeg hard bewijs om tot deze conclusie te komen.

"De verdachte heeft te gehaast en met buitensporig geweld gehandeld. Het is duidelijk dat hij zich nalatig heeft gedragen."

Thokozile Masipa, rechter in de zaak-Pistorius

Bij sommige sessies was hij alleen aan het huilen.

Psycholoog Pistorius

Lore Hartzenberg, psycholoog Pistorius

"Sommige therapiesessies konden we niet uitvoeren. Bij sommige sessies was hij alleen aan het huilen terwijl ik hem vasthield. De heer Pistorius heeft een posttraumatisch stressstoornis. Die diagnose is gesteld door meerdere experts. Flashbacks en de herbeleving van de schietpartij, dat zijn beelden die hij altijd bij zich zal dragen."

Hij zal in de gevangenis moeten overleven onder zeer moeilijke omstandigheden.

Reclasseringsambtenaar

Annette Vergeer, reclasseringsambtenaar

"Opsluiting zal alleen een negatieve invloed hebben op de verdachte, gezien zijn lichamelijke handicap en de emotionele en psychologische staat waarin hij verkeert. Het zal hem breken. Zijn toekomst wordt hem ontnomen, een gebroken persoon zal terugkeren in de maatschappij."

"De verdachte zal in de gevangenis moeten overleven onder zeer moeilijke omstandigheden. Veel moeilijker dan voor een persoon zonder handicap. En dat voor iemand die zo kwetsbaar en angstig is. En hoe kunnen we zeker weten dat Pistorius niet het slachtoffer wordt van een groepsverkrachting? De gevangenissen zijn overvol en er is een gebrek aan therapie."

De zaak-Pistorius

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl