Oscar Pistorius na zijn veroordeling in oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Atleet Oscar Pistorius mag straf thuis uitzitten

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius mag dinsdag voorwaardelijk naar huis. Zijn celstraf wordt omgezet in huisarrest. Dat is een jaar nadat hij tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor de moord op zijn vriendin, Reeva Steenkamp.

Volgens het Zuid-Afrikaanse recht kan een celstraf in huisarrest worden omgezet, als een gevangene eenvijfde van zijn straf heeft uitgezeten en zich goed gedragen heeft. Mogelijk speelde mee dat een rechtbank vorige week oordeelde dat de mogelijkheid van huisarrest opnieuw bekeken moest worden, omdat Pistorius een ernstige angststoornis zou hebben.

In juni werd ook al gezegd dat de 'blade runner' zijn straf thuis zou mogen uitzitten. Dat besluit werd herroepen, omdat het te vroeg was genomen; Pistorius moest minimaal tien maanden achter de tralies hebben doorgebracht.

Badkamer

Steenkamp stierf in 2013 op een badkamer van hun huis aan schotwonden. De kogels waren door Pistorius afgevuurd, naar eigen zeggen omdat hij dacht dat er een inbreker in huis was.

Een rechtbank veroordeelde de gehandicapte atleet vorig jaar tot een celstraf van vijf jaar wegens doodslag en een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor verboden wapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl