Verdachte van moord op Cox was 'behulpzame einzelgänger'
Het onderzoek naar de moord op de Britse parlementariër Jo Cox richt zich volgens de politie op één persoon. Het gaat volgens Britse media om de 52-jarige Tommy Mair, een 'einzelgänger' die in een klein huis in Birstall woont. Daar heeft de politie vanmiddag vrijwel meteen na de schietpartij onderzoek gedaan.
De man wordt ervan verdacht Cox te hebben neergeschoten en met een mes te hebben aangevallen, terwijl ze op weg was naar een campagnebijeenkomst voor het Britse EU-referendum. Cox werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar ze kort daarna overleed.
Buurtbewoners vertellen dat Mair al 40 jaar in hetzelfde huis woont. Een groot deel van die tijd woonde hij daar met zijn grootmoeder, die 20 jaar geleden overleed. Sindsdien zou hij alleen wonen en nooit een vaste baan hebben gehad.
Er is geen reden om te denken dat hij tot zoiets in staat zou zijn.
Een 62-jarige buurvrouw zegt tegen The Telegraph dat ze geschokt is. "Hij liep vanmorgen nog langs mijn huis en zei hallo, zoals hij altijd doet. Hij droeg een grijs T-shirt en een witte pet, zoals altijd, en hij had een kleine rugzak om."
Volgens de vrouw is Mair altijd erg behulpzaam. "Er is een buur die niet meer in staat is haar tuin te onderhouden. Hij houdt die netjes. En hij heeft mij een paar keer geholpen met het snoeien van mijn heg." In al die jaren zijn er nooit problemen met hem geweest, zegt ze.
De vrouw denkt niet dat hij bij een politieke partij was aangesloten. Ze heeft hem in ieder geval nooit een standpunt horen innemen over de Europese Unie. "Voor ons was hij gewoon Tommy, een buurtbewoner die we allemaal kenden."
Een andere buurtbewoner vertelt een soortgelijk verhaal tegen The Guardian. "Er is geen reden om te denken dat hij tot zoiets in staat zou zijn."
Ik moet zeggen dat werken in het park me meer goed heeft gedaan dan alle therapieën en medicijnen in de wereld.
Een lokale krant schreef in 2010 dat Mair was begonnen met vrijwilligerswerk in een park in de buurt. Hij was op het idee gekomen via een dagopvang voor volwassenen. Bij de dagopvang zijn mensen welkom die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, psychische problemen hebben of vereenzamen.
"Ik moet zeggen dat werken in het park me meer goed heeft gedaan dan alle therapieën en medicijnen in de wereld", zei Mair tegen de lokale krant. "Voor mensen voor wie fulltime, betaald werk niet mogelijk is om verschillende redenen, is vrijwilligerswerk een positief sociaal en therapeutisch alternatief."