"De babyzalf is houdbaar tot oktober, de conditioner tot november. Ruilen voor luiers?" De Venezolaanse Maria Fernanda is net bevallen van haar dochter Ada, en sindsdien is de zoektocht naar alledaagse babyproducten een dagtaak.
Ook de bevalling was "gekkenwerk". "We werden van het ene naar het andere ziekenhuis gestuurd omdat er geen medicijnen waren", vertelt haar man Paul.
In Venezuela is aan alles een tekort. Het land gaat gebukt onder de hoogste inflatie ter wereld, als gevolg van een economische crisis en dalende olieprijzen. De regering van Nicolás Maduro lijkt niet in staat de crisis en tekorten het hoofd te bieden.
Schaars en duur
Maria en Paul, hebben een relatief goed inkomen. Maar al hun geld gaat op aan eten en spullen voor de baby. Alles is schaars, alles is duur.
Er is nergens babyvoeding te krijgen, geen luiers, geen babyzalf. Elk vrij moment sluit Paul aan in de lange rij voor een supermarkt, zonder te weten wat er die dag te koop is.
"Ik had laatst een dag zonder avondmaaltijd. Goed, dat doorsta je. Maar mijn dochter kan niet zonder eten naar bed. Ik maak mij zorgen dat de dag aanbreekt dat ze geen moedermelk meer drinkt en het dan nog steeds zo is."
Het voedseltekort in het land leidt dagelijks tot plunderingen. Gisteren werden meer dan vierhonderd plunderaars opgepakt nadat ze twintig winkels hadden leeggeroofd.
Sinds deze maand zijn er voedselprotesten.
Ook zijn er al weken hevige protesten tegen de regering waarbij demonstranten roepen om voedsel. Een nieuwe ontwikkeling, zegt David Smilde, Venezuela-deskundige aan het Washington Office on Latin-America.
"Het afgelopen jaar zagen we lange rijen, opstootjes in de rijen en soms plundering. Maar sinds deze maand zien we pas de voedselprotesten."
Referendum
Smilde verwacht dat de onrust voorlopig zal aanhouden. "Cijfers tonen aan dat 54 procent van de Venezolanen minder dan drie maaltijden per dag eet. Als dat nog erger wordt, gaan we ernstige honger zien."
De oppositie schrijft de economische malaise toe aan het wanbeleid van president Maduro. Via een referendum wil de oppositie vervroegde presidentsverkiezingen afdwingen. Maar volgens Maduro kan dat op zijn vroegst pas volgend jaar.