Maduro op een bijeenkomst met aanhangers
NOS Nieuws

Maduro: voorlopig geen referendum over mijn positie

President Maduro van Venezuela zegt dat het nooit lukt om nog dit jaar een referendum over zijn positie te houden, zoals de oppositie wil. "Als aan de voorwaarden voor een referendum is voldaan, is het volgend jaar", zei Maduro op de staatstelevisie.

De oppositie wil via het referendum vervroegde presidentsverkiezingen afdwingen. Dat kan alleen als de socialist Maduro nog dit jaar in een referendum wordt weggestemd. Als hij na 1 januari wordt weggestemd, treedt de vicepresident automatisch aan als zijn vervanger.

Ongeldig

Tegenstanders van Maduro's Socialistische Partij zeggen dat de nationale Kiesraad een referendum over Maduro's positie expres op de lange termijn probeert te schuiven. Meer dan een miljoen Venezolanen hadden een petitie voor het referendum ondertekend, maar de Kiesraad heeft een deel van die handtekeningen niet geldig verklaard. De handtekeningen zijn een van de vereisten voor een referendum. De Kiesraad zou samenwerken met de regering om het referendum tegen te houden.

Oppositieleiders waarschuwen dat de woede van het volk over de economische malaise zich op andere manieren zal uiten, als het referendum wordt gedwarsboomd. Het land heeft de hoogste inflatie ter wereld en in de winkels is gebrek aan vrijwel alles. Maduro riep in mei de noodtoestand uit om met speciale bevoegdheden te kunnen regeren. Dat leidde tot veel protesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl