Protest tegen het voedseltekort
NOS Nieuws

Honderden arrestaties na voedselrellen in Venezuela

In de Venezolaanse kuststad Cumana zijn meer dan 400 plunderaars gearresteerd. Ze werden opgepakt door de oproerpolitie nadat ze meer dan twintig winkels hadden leeggeroofd.

Het voedseltekort in Venezuela leidt dagelijks tot plunderingen, waarbij groepen mensen met traangas en de wapenstok uiteen worden gejaagd. Dat zo'n groot aantal arrestanten tegelijk is aangehouden, is uitzonderlijk.

De oproerpolitie heeft het aantal agenten in de stad opgeschroefd. Volgens de gouverneur van de regio zijn de "vandalen" betaald voor hun daden en was het een geplande actie.

Geen meel of rijst

Het voedseltekort leidt al weken tot hevige protesten in het land, dat in een zware economische crisis verkeert. De demonstranten roepen om voedsel. Bij de protesten zouden de afgelopen week drie doden zijn gevallen.

In Venezuela is gebrek aan bijna alles. Het land heeft momenteel de hoogste inflatie ter wereld. Ook basisbehoeften als meel en rijst zijn schaars.

De regering is niet bij machte de problemen op te lossen. Waarnemers verwachten dat het protest en de politieke onrust voorlopig aanhouden.

De oppositie wil een referendum houden over de positie van de socialistische president Maduro, maar die zegt dat dat op zijn vroegst volgend jaar kan, omdat het niet eerder lukt om aan de voorwaarden daarvoor te voldoen. De president beschuldigt zijn tegenstanders ervan dat ze bewust onrust stoken en proberen een machtsovername te forceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl