Het aantal misdrijven waarbij cybercriminelen betrokken zijn, zal de komende jaren fors toenemen. Volgens het Openbaar Ministerie staan we voor een trendbreuk binnen de misdaad.
"Over vijf jaar heeft vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers", zegt procureur-generaal Gerrit van der Burg tegen Nieuwsuur. "Het binnendringen van computers zou wel eens het fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden."
Steeds meer bedrijven en particulieren krijgen te maken met aanvallen van cybercriminelen. Technieken waarmee systemen kunnen worden platgelegd of computers worden overgenomen, worden eenvoudiger verkrijgbaar.
Onvindbare sites
Daarnaast verplaatsen 'oude criminelen' hun handel naar het internet, waarbij wapens en drugs worden verhandeld op bijna onvindbare sites. Ook communiceren criminelen steeds vaker via zwaar versleutelde communicatiemiddelen, die voor politie en justitie nauwelijks te kraken zijn.
Het OM gaat na de zomer officieren van justitie die zich bezighouden met cybercriminaliteit, verder bijscholen. Van der Burg hoopt dat de Tweede Kamer haast maakt met het goedkeuren van de wet Computercriminaliteit III. Daardoor wordt het voor politie en justitie mogelijk om in bepaalde gevallen mee te kijken in de computers van verdachten.
Digitaal weerbaarder
De haven van Rotterdam heeft sinds vorige week een speciale cyber-ceo. Reden: drugscriminelen wisten drie jaar geleden door te dringen tot de systemen van verladers in de Antwerpse haven. Daardoor konden ze makkelijk de containers met daarin harddrugs volgen en weghalen.
Om bedrijven extra te waarschuwen voor de digitale dreiging heeft de havenmeester in Rotterdam er nu een taak bijgekregen. "Aan mij is gevraagd een programma op te zetten om de haven als totaal digitaal weerbaarder te maken", zegt René de Vries.
De havenmeester vindt het moeilijk om te zeggen hoe vaak er al digitaal is ingebroken in de Rotterdamse haven. "Tot voor kort werden daar geen cijfers van bijgehouden, maar het is zeker een reëel risico. De komende tijd zullen we zeker stappen zetten op dit gebied, maar ik denk dat deze dreiging nooit meer weggaat."