Martijn Bink/NOS
NOS Nieuws

Duits defensiebedrijf in Ede gehackt door Chinezen

Een Duits bedrijf in Ede dat defensietechnologie levert, is jarenlang aangevallen door Chinese hackers. Bronnen in de inlichtingenwereld zeggen tegen de Volkskrant dat daarbij vrijwel zeker toegang is verkregen tot technologische informatie. Daarnaast hadden de hackers waarschijnlijk tot voor kort controle over het bedrijfsnetwerk.

Het gaat om het bedrijf Rheinmetall, dat onder meer materialen voor pantservoertuigen levert. De hack kwam aan het licht na onderzoek van het digitale beveiligingsbedrijf Fox-IT. "Welke informatie precies is gestolen en hoeveel, dat weten we niet", zei een van de onderzoekers van Fox-IT in het NOS Radio 1 Journaal.

'Chinese hackers hebben jarenlang toegang gehad'

Valse mails met nieuwsberichten

Het bedrijf ontdekte vorig jaar in het najaar dat er onbekende kwaadaardige software in de systemen van Rheinmetall stond. Na maandenlang onderzoek naar de zogeheten malware, is de afkomst van de hackers achterhaald.

Ze stuurden vanaf een vals e-mailadres Engelse berichten naar werknemers van het bedrijf in Ede, met daarin nieuws over de Nederlands-Duitse samenwerking. Na het openen van de mails werd de malware geïnstalleerd.

24 instanties aangevallen

Het Delftse beveiligingsbedrijf zegt in de krant alleen dat de hackers het op een Duits-Nederlandse samenwerking in de industrie hadden gemunt.

In totaal heeft de Chinese groep volgens Fox-IT tussen 2012 en 2015 zeker 24 instanties gehackt. Alle geïnfecteerde bedrijven zijn inmiddels geïnformeerd.

Het ministerie van Defensie wil er weinig meer over kwijt dan dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de kwestie onderzoekt en in contact staat met de betrokken bedrijven. Defensie benadrukt dat de MIVD al langer waarschuwt voor de gevaren die hackers kunnen toebrengen aan bedrijven, organisaties en "cruciale infrastructuur".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl