Amsterdam en andere wereldsteden herdenken slachtoffers Orlando
In Amsterdam zijn bij het homomonument de slachtoffers van de schietpartij in Orlando herdacht. Daar schoot een Amerikaan van Afghaanse afkomst in de nacht van zaterdag op zondag 49 mensen dood in een club waar veel homo's komen.
Een paar honderd mensen kwamen bij het monument bijeen om kaarsen aan te steken en bloemen neer te leggen.
"Door een afschuwelijke terreurdaad heeft onze wereldwijde gemeenschap veel mooie zielen verloren", schreven de organisatoren op hun Facebookpagina. "Onschuldige mensen, die zich in een veilige omgeving waanden, werden aangevallen vanwege hun geaardheid. Tijdens een daad van onvoorstelbaar geweld hebben zij hun leven verloren, alleen omdat ze op zoek waren naar vrijheid om te houden van wie ze wilden."
Ook in de Keizersgrachtkerk konden mensen terecht om de slachtoffers van Orlando te herdenken. Zowel het Paleis op de Dam als de A'DAM Toren zijn sinds zonsondergang uitgelicht in de kleuren van de regenboog.
In Den Haag werd bij het homomonument op het Malieveld een soortgelijke herdenking gehouden. Daarbij waren tientallen mensen aanwezig die twee minuten stilte hielden.
In Rotterdam wordt morgen een stille tocht gehouden voor de slachtoffers. De tocht begint bij homoclub Ferry aan de Westblaak en eindigt bij het regenboogzebrapad aan het Churchillplein waar bloemen worden neergelegd.
Ook op andere plaatsen in de wereld wordt stilgestaan stilgestaan bij de slachtoffers van de schietpartij in Orlando. Zo wordt vanavond om 20.30 uur in de fanzones van het EK voetbal een minuut stilte gehouden.
In Australië waren vandaag in Sydney het stadhuis roze uitgelicht en de beroemde Harbour Bridge in regenboogkleuren uitgelicht. Ook werd er tijdens een herdenkingsdienst een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. In Parijs zal vanavond ook de Eiffeltoren regenboogkleuren krijgen.
Geschokt
In Berlijn, Moskou en Bangkok kwamen mensen bijeen bij de Amerikaanse ambassades om bloemen te leggen. De Amerikaanse ambassadeur in Thailand kwam naar buiten om een kaars aan te steken en bedankte de deelnemers voor hun medeleven.
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul werd een bijeenkomst gehouden door mensen uit de LHBT-gemeenschap. De schietpartij in Orlando was maar een paar uur na de Gay Pride in Seoul.
"Wij willen alleen maar liefhebben, we willen kunnen zijn wie we zijn. De LHBT-fobie is dodelijk. De LHBT-strijd redt levens", scandeerden de deelnemers aan een herdenking in de Braziliaanse miljoenenstad Sao Paolo.
En natuurlijk waren er ook herdenkingen op diverse plaatsen in de Verenigde Staten. Zoals in Boston waar de queer moslims of Boston een toespraak hielden. In San Francisco werd gezongen en daarna volgde een mars door de stad.