In Griekenland zitten op dit moment zo'n 60.000 migranten vast. De regering heeft weinig middelen om alle mensen goed op te vangen. In Athene is een solidariteitsbeweging begonnen met een heel eigen initiatief: in een leegstaand luxe hotel verblijven nu 400 migranten.
Europa-correspondent Saskia Dekkers bezoekt het hotel in Athene en spreekt daar met vrijwilligers en vluchtelingen. Ook interviewt ze de eigenaresse van het hotel. Is zij te spreken over de nieuwe bewoners?
Rust
Het City Plaza Hotel in hartje Athene stond door de crisis zeven jaar lang leeg. Een maand geleden brak een collectief van zo'n honderd Griekse intellectuelen, studenten en activisten de deur open. Het gebouw met zeven verdiepingen en 120 kamers wordt nu bevolkt door migranten.
Een van de bewoners is Khaodada Mehdipour, een Iraanse vluchteling. Hij slaapt samen met zijn vrouw en twee zoons op een hotelkamer. "Het is hier veel beter dan in het kamp. Daar was het erg druk en was er veel herrie. Het was er ook niet schoon. Hier kunnen we tot rust komen."
Er gelden strenge regels in het hotel. Alcohol en drugs zijn verboden, net als contact met mensensmokkelaars. Het beleid van het collectief is helder: mensen zijn welkom als ze hulp nodig hebben of hulp kunnen bieden. De aanwezige families moeten samen het hotel schoon houden.
Ook zijn er toerbeurten in de keuken. Daar wordt drie keer per dag gekookt voor vierhonderd mensen.
Het hotel wordt gerund door vrijwilligers. Ze krijgen steun van de lokale bevolking die veel spullen doneert en sympathisanten die geld geven. Daarnaast worden de artsen, psychologen en onderwijzers onder de migranten aan het werk gezet. Iedereen heeft een aandeel in de gemeenschap.
"De mensen hier zijn geen gasten, maar maken onderdeel uit van de gemeenschap", zegt vrijwilligster Charlotte, die zich bezighoudt met de organisatie van de taallessen die in het hotel worden gegeven. "We proberen ervoor te zorgen dat mensen het gevoel krijgen een normaal leven te leiden."
Tot zover lijkt iedereen blij en tevreden met het verblijf van de vluchtelingen in het hotel. Alleen de eigenaresse van het City Plaza Hotel is heel ongelukkig met de situatie. Haar hotel is al flink in waarde gedaald: van 10 naar 5 miljoen euro.
"Ondertussen betaal ik nog steeds belastingen en heb ik schulden. Maar ik heb geen hotel", zegt Aliki Papachela. "Er was recent iemand die het hotel wilde kopen, maar die wil dat pas doen als de migranten weg zijn."
Geen oplossing
De eigenaresse hoopt via de rechter haar gelijk te krijgen. Het collectief hoopt dat de regering het initiatief zal steunen. "Dit soort kleine projecten helpen de regering juist. We zorgen wel voor 400 migranten", zegt Nasim, een van de initiatiefnemers.
De minister van Migratie, Ioannis Mouzalas, vertelt Nieuwsuur dat "de bezetting van het City Plaza Hotel een goede solidariteitsactie is". Maar hij denkt niet dat het een oplossing biedt voor alle 60.000 migranten die in Griekenland zijn gestrand.