Uitspraak 'Turkije geen veilig land' geeft Syriërs hoop

Meer dan 8600 migranten zitten op dit moment vast op de Griekse eilanden. Hun grootste angst is een gedwongen terugkeer naar Turkije.

Nu een aantal Syriërs in hoger beroep tegen hun uitzetting gelijk heeft gekregen, zien veel migranten weer mogelijkheid om in Europa te blijven.

"Het geeft ons een klein beetje hoop dat we een kans maken in hoger beroep als je asielaanvraag wordt afgewezen. Dat is fijn", zegt een Syriër op Chios.

Uitspraak 'Turkije geen veilig land' geeft Syriërs hoop

Migranten hebben als ze aankomen op de eilanden twee keuzes: of ze worden teruggestuurd naar Turkije, of ze moeten asiel aanvragen in Griekenland.

Vrijwel iedereen kiest voor het laatste. Maar van de duizenden asielaanvragen zijn er nog maar 987 behandeld vanwege de trage procedures.

Van 191 mensen werd de asielaanvraag afgewezen. Zij mogen dit besluit aanvechten bij de Griekse beroepscommissie, en drie kwart doet dat ook.

Nu de commissie in vijf zaken heeft besloten dat Turkije geen veilig land is, wordt verwacht dat nog meer Syriërs in beroep gaan tegen hun uitzetting.

Een jongetje dat vastzit in het opvangkamp Vial op Chios

Op het eiland Chios verblijven ruim tweeduizend migranten in slechte omstandigheden. Het merendeel zit in de opvangkampen, waar een gebrek is aan ruimte, privacy, voedsel en water.

Ook krijgen de vluchtelingen nauwelijks informatie over asielprocedures. De wachttijd voor intakegesprekken kan oplopen tot acht maanden, voorspelt Sébastien Daridan die werkt bij een Noorse NGO op Chios. Er is volgens hem dringend psychologische hulp nodig.

Zelfmoordpoging

Een groep van vijftien Syriërs is al ruim een week in hongerstaking in de hoop aandacht te krijgen voor de erbarmelijke omstandigheden. Gisteren deden twee jonge Afghanen een zelfmoordpoging in een ander kamp op Chios.

Amnesty International luidde begin april al de noodklok. Door de versnelde uitvoering van de EU-Turkijedeal worden er flagrante fouten gemaakt in de registratie en verwerking van migranten, concludeerde de mensenrechtenorganisatie. "Het gaat niet over een vergunning voor een hondenhok. Dit is echt belangrijk. Het gaat over leven en dood."

'Meer Syriërs vechten succesvol uitzetting naar Turkije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl