Extra politieversterking is in alle haast uit Athene overgevlogen naar het Griekse eiland Chios. Mensen zitten er al twee weken opgesloten en de spanning loopt op.
De Grieken bereiden zich voor op het terugsturen van zo'n 6000 vluchtelingen die na 20 maart op de Griekse eilanden zijn aangekomen. Morgen gaat de uitvoering van het akkoord met Turkije van start. Maar zijn de Grieken er wel klaar voor en laten Afghanen en Syriërs zich zonder verzet op een boot naar Turkije zetten?
Spanning
Op het eiland Chios zitten de autoriteiten met de handen in het haar. Niemand heeft hen verteld hoe ze de vluchtelingen moeten uitzetten. De spanning onder de Syriërs loopt hoog op. Een honderdtal van hen brak vrijdag uit een asielzoekerskamp op Chios en houden nu de belangrijkste haven van het eiland bezet.
Giorgos Kyritsis, de migratiewoordvoerder van de Griekse regering: "Onze principes zijn dat we beschermend, ondersteunend en vriendelijk willen zijn tegenover vluchtelingen en migranten. Dat we ons menselijk gedragen, ze waardig behandelen. We zijn het niet eens met een Europa als fort. Maar dit is vastgelegd tussen de Europese Unie en Turkije. Binnen de mogelijkheden doen we wat mogelijk is."
Ze willen ons terugsturen naar een ander kamp, maar ik denk dat niemand het vertrouwt.
Het gaat op Chios om veel families met kinderen, zegt Europa-correspondent Saskia Dekkers. Zij verzetten zich tegen de uitwijzing.
Donderdagavond sloeg de vlam in de pan toen er een flinke vechtpartij ontstond tussen Afghanen en Syriërs in het opvangkamp. Daarbij raakten vijf mensen gewond. De Griekse politie zou tijdens de vechtpartij geweigerd hebben in te grijpen. "We zijn met te weinig, vechten jullie maar met elkaar", zeiden de agenten volgens de Syriërs.
Families zaten de hele nacht tussen de gevechten. Er was geen uitweg, want iedereen zat opgesloten. Sommige mensen zijn nog steeds in shock. "Het was de eerste keer dat ik moest huilen", zegt een vader. "Ik zag kinderen en moeders schreeuwen en ik kon niets doen. Ik ben gevlucht voor de oorlog op zoek naar een veilige plaats, en ik zie alleen maar oorlog om me heen. Ik kan niet beschrijven hoe erg dat is."
Na een nacht van angst, ontsnapten de Syrische families uit het kamp. De politie keek toe. De gezinnen willen maar een ding en dat is veiligheid. "Ze willen ons terugsturen naar een ander kamp, maar ik denk dat niemand het vertrouwt. Ze zeggen naar een kamp met alleen Syriërs, maar we geloven ze niet."
Onder deze omstandigheden, kunnen spanningen niet uitblijven.
Intussen houdt de migrantenstroom van Turkije naar Griekenland gewoon aan. De afgelopen 24 uur zijn meer dan 500 mensen op de Griekse eilanden aangekomen, melden de Griekse autoriteiten. In de dagen ervoor kwamen er dagelijks ook honderden mensen aan.
Sinds de Balkanlanden zo'n twee weken geleden hun grenzen sloten, zijn er ruim 52.500 vluchtelingen zonder paspoort of geldig visum in Griekenland gestrand, schatten de autoriteiten.
Duidelijkheid
Veel mensen op Chios hebben geen idee wat er met hen gaat gebeuren. Als ze horen dat ze terug moeten naar Turkije reageren ze geschrokken. "Onmogelijk, waarom doen ze dat. We hebben zoveel problemen gehad om hier te komen. We hebben alles achtergelaten en veel geld betaald om hier te komen. We willen niet terug naar Turkije."
Ook de burgemeester van Chios, Manolis Vournous, kan het nauwelijks aanzien en vindt dat mensen duidelijkheid moeten krijgen over hun lot. Want zelfs hij weet niet wie er terug moet naar Turkije.
"Mensen moeten worden geïnformeerd en zij moeten weten wat er gaat gebeuren en hoe het gaat gebeuren. Er is niet eens voldoende personeel. Als we voor duizend, tweeduizend of slechts tweehonderd mensen iets moeten regelen, moet je voldoende personeel hebben. Niet alleen de politie , maar ook mensen die helpen regelen."
"Onder deze omstandigheden, kunnen spanningen niet uitblijven."
Kritiek Amnesty
Maar migranten die geen recht hebben op asiel in Europa worden vanaf komende maandag gewoon teruggestuurd naar Turkije. Dit ondanks kritiek van Amnesty International en vluchtelingenorganisatie UNHCR op de Turkse regering.
Volgens Amnesty stuurt Turkije op grote schaal vluchtelingen terug naar de burgeroorlog in Syrië, wat volgens de organisatie in strijd is met internationale verdragen.