Tweede reeks uitzettingen Lesbos van start
Op het Griekse eiland Lesbos is de tweede reeks uitzettingen van vluchtelingen begonnen. Er varen vandaag twee schepen met in totaal 124 migranten naar Turkije.
Net als maandag, toen een eerste groep naar Turkije werd gebracht, proberen activisten de uitzetting tegen te houden. Enkele tientallen mensen trachtten naar het eerste schip te zwemmen toen dat op het punt stond te vertrekken. Er waren ook activisten die een hek forceerden. De politie wist te verhinderen dat ze het schip bereikten.
De uitzetting is onderdeel van het akkoord dat de Europese Unie met Turkije heeft gesloten over het terugnemen van vluchtelingen. Zo moet de vluchtelingenstroom naar Europa worden ingedamd.
Pakistan
Het eerste schip is inmiddels vertrokken naar Turkije. Er zitten 45 Pakistaanse mannen op die in het kamp Moria op Lesbos vastzaten, zegt correspondent Lex Runderkamp.
Later vanochtend vertrekt een tweede schip met 100 migranten. Dat zijn mensen die vastzaten op de eilanden Kos en Samos.
Maandag werd de eerste groep van ongeveer 200 vluchtelingen uitgezet. Het ging toen vooral om Pakistaanse migranten. Het proces van de uitzettingen verloopt traag, mede doordat vluchtelingen op het laatste moment nog een asielaanvraag doen in Griekenland.
Migranten die na 20 maart illegaal Griekenland zijn binnengekomen en die geen asielaanvraag doen, mogen niet doorreizen naar West-Europa en worden volgens de afspraak teruggestuurd naar Turkije. Dat geldt ook voor de mensen wier asielaanvraag niet is goedgekeurd.
Syrische vluchtelingen
Voor elke Syrische migrant die Turkije terugneemt, zal de EU een Syrische vluchteling uit een Turks kamp opnemen. Van de vluchtelingen die terugkomen in Turkije, worden de niet-Syriërs naar uitzetcentra gestuurd. Syrische vluchtelingen worden opgevangen in vluchtelingenkampen en nemen de plaats in van Syriërs die naar Europa mogen.
De Turkse president Erdogan zei gisteren dat Turkije zich alleen aan de afspraken houdt als Europa ook zijn beloftes nakomt. Daarmee doelt hij onder meer op de extra 3 miljard euro die Turkije is beloofd en het visumvrij naar Europa reizen voor Turken.
Onrustig
Intussen blijft het onrustig op plaatsen waar veel vluchtelingen dicht op elkaar zitten, zoals aan de Grieks-Macedonische grens en op het eiland Chios. De vluchtelingen mogen niet verder Europa in. Er zijn confrontaties geweest met de politie.