In de haven van Lesbos werden gisteren vluchtelingen op de boot naar Turkije gezet
NOS Nieuws

Terugsturen vluchtelingen naar Turkije stokt even

Vanochtend zijn er van de Griekse eilanden geen vluchtelingen meer teruggestuurd naar Turkije. In de haven van Lesbos is het rustig, zegt verslaggever Lex Runderkamp.

De gouverneur van de noordelijke eilanden waar ook Lesbos onder valt, Christiana Kalogirou, zei vanochtend bij de publieke omroep ERT dat er vandaag niemand wordt uitgewezen. Ze wees erop dat vluchtelingen voorheen doorreisden naar Midden-Europa en geen asielaanvraag indienden. Nu gebeurt dat wel en het behandelen van een aanvraag kost tijd, benadrukte Kalogirou. Ze kunnen pas worden uitgewezen als hun aanvraag officieel is afgewezen.

Volgens Runderkamp wacht Griekenland op de hulp van duizenden medewerkers uit andere EU-landen om de aanvragen te kunnen behandelen. Hij wijst erop dat er in dit geval veel mensen nodig zijn met specifieke juridische kennis en die heeft Griekenland onvoldoende.

Pakistanen en Afghanen

Gisteren werden 202 vluchtelingen van de Griekse eilanden Lesbos en Chios met bussen naar de havens gebracht en verder met boten terug naar Turkije. De grootste groepen onder hen waren Pakistanen en Afghanen. Er zijn ook twee Syriërs uitgezet, maar die wilden zelf naar Turkije terugkeren, verklaarden de autoriteiten.

Mensenrechtenorganisaties reageerden fel op de eerste uitzettingen. Amnesty International sprak van een symbolisch begin van "een potentieel desastreuze nietigverklaring van Europa's toezegging om vluchtelingen te beschermen".

34 Syriërs naar Nederland

Het aantal vluchtelingen dat Griekenland bereikt, is de afgelopen tijd drastisch afgenomen, maar nog altijd komen er elke dag honderden mensen aan op de eilanden. Gisteren kwamen er 339 vluchtelingen aan, de dag ervoor meer dan 500.

Vandaag komen in Nederland 34 Syrische vluchtelingen uit Turkije aan die zijn geselecteerd volgens de afspraken die zijn gemaakt met Ankara. Ze krijgen in Nederland een verblijfsvergunning en worden voorlopig ondergebracht in azc's. Ook Duitsland en Finland hebben al vluchtelingen rechtstreeks uit Turkije opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl