Albanezen grootste groep die nu asiel aanvraagt
Ze maken nauwelijks kans op asiel, en toch vragen elke maand ongeveer 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Op dit moment is het zelfs de grootste groep die hier asiel aanvraagt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie desgevraagd aan de NOS weten.
Het aantal asielaanvragen van Albanezen is sinds de zomer explosief gestegen. Tot en met 2014 vroegen jaarlijks enkele tientallen Albanezen asiel aan. Vorig jaar waren dat er 1010, en de eerste twee maanden van dit jaar al 480. Volgens het ministerie is het aantal in maart opnieuw toegenomen. Hoeveel Albanezen precies in maart asiel hebben aangevraagd kan het ministerie nog niet zeggen. Op 14 maart zaten 1074 Albanezen in de asielopvang.
Dat het de nu grootste groep is komt mede door de afname van het aantal Syriërs. Terwijl er op het hoogtepunt in het najaar meer dan 5000 Syriërs asiel aanvroegen, zijn dat er nog maar enkele honderden per maand. Als je mensen die hierheen komen door gezinshereniging meerekent, zijn Syriërs nog wel de grootste groep.
Het blijft moeilijk te verklaren waarom Albanezen hier asiel aanvragen. Ze maken nauwelijks kans op asiel, omdat Albanië op de lijst met veilige landen staat. Slechts vier Albanezen kregen sinds 1 januari 2015 een verblijfsvergunning, terwijl er 795 werden afgewezen.
Mensensmokkelaars
Volgens de Coördinatieraad Albanezen in Nederland starten veel Albanezen een asielprocedure tegen beter weten in. "Ze vragen hier een verblijfsvergunning aan en kijken of dat lukt", zegt voorzitter Zeki Shehu. Vervolgens zitten ze maandenlang in de asielopvang, hopend op een ticket naar een beter leven. "Velen zien geen verschil tussen asiel- en migratiebeleid", aldus Shehu. "Ze willen gewoon werken."
Volgens Shehu vertelt bij vertrek in Albanië niemand de emigranten dat het geen zin heeft om in Nederland asiel aan te vragen. Mensensmokkelaars verdienen goed aan de reis en de overheid geeft geen enkele voorlichting. De Albanese overheid heeft er volgens hem zelfs belang bij dat ze hier asiel aanvragen, en stimuleert daarom de emigratie. "De hele economie op de Balkan draait op geld dat migranten sturen naar het land van herkomst." Albanië is een van de armste landen van Europa.
De groep Albanezen die hier komt, bestaat voor een groot deel uit gezinnen. Sommige mensen hebben eerst asiel aangevraagd in Duitsland, en zijn na afwijzing daar doorgereisd naar Nederland. Anderen hebben een mensensmokkelaar betaald om hen direct in Nederland af te zetten.
Om te voorkomen dat asielzoekers uit veilige landen onnodig lang bedden in de asielopvang bezetten, heeft het kabinet de procedure voor asielzoekers uit veilige landen vanaf 1 maart aangepast. Nieuwe asielzoekers uit veilige landen krijgen een versnelde procedure, zodat ze sneller kunnen worden uitgezet. Ook krijgen ze geen leefgeld meer als ze in asielzoekerscentra zitten. Al langer gold dat ze na uitzetting een inreisverbod van twee jaar voor de hele Europese Unie krijgen.
Uitzetten
Of Albanezen nu inderdaad sneller worden uitgezet, is nog niet duidelijk. In januari kondigde het kabinet aan met speciale vluchten Albanezen te gaan uitzetten. Tot nog toe is dat niet gebeurd, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. 290 Albanezen hebben Nederland gedwongen verlaten. 115 Albanezen hebben de opvang zelfstandig verlaten met onbekende bestemming.
Albanezen die vrijwillig terugkeren kunnen aanspraak maken op een vliegticket en 200 euro per volwassene. 385 Albanezen zijn sinds 1 januari 2015 vrijwillig teruggekeerd.