NOS Nieuws

Asielzoekers? Voor, tegen en dat hangt ervan af

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Hoe zou u reageren op plannen voor een asielzoekerscentrum in uw eigen buurt? Bent u voor, tegen, of hangt het ervan af? De antwoorden op die vraag in het NOS-publieksonderzoek geven inzicht in discussies die op dit moment worden gevoerd in Nederland.

Vóór: Herben uit Ameide: Denk aan de oorlog

Hij begrijpt niets van de "onmenselijke" tegenstanders: hebben die dan niets geleerd van de Tweede Wereldoorlog? Net als anderen verwijst Herben naar het liedje van The Scene: Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen. "Ik vind dat iedere asielzoeker welkom is, en zeker de asielzoekers die zijn gevlucht voor een oorlog. Niemand mag het recht ontnomen worden zich vrij over de wereld te bewegen en te participeren in welke maatschappij dan ook."

Nederland vol? Herben gelooft er helemaal niets van. "We zien dat Libanon met 4 miljoen inwoners in staat is om 1,5 miljoen vluchtelingen op te vangen. Dus iedereen die zegt dat wij enkele tienduizenden vluchtelingen niet aankunnen, kletst uit zijn nek. Ook de stelling dat asielzoekers het in Nederland allemaal zo goed hebben, is onzin. Ik ben in een asielzoekerscentrum geweest en kan de tegenstanders vertellen dat ik daar, wat levensstandaard betreft, niet graag zou wonen."

Ruth Klaase

Vóór: Ruth uit Amsterdam: Geld zat voor goede opvang

Daar komt bij dat Nederland ruim voldoende geld lijkt te hebben voor "extra uitgaven", zegt Ruth. "De Gouden Koets wordt opgeknapt, onze minister-president maakt leuke reisjes; er is blijkbaar geld zat. Ik snap dat mensen bang zijn om hun 'Nederland' te verliezen, maar dat komt door een gebrek aan goede voorlichting. Betere informatie zou mensen in kleinere gemeenten, die misschien een minder wijd blikveld hebben, helpen realiseren dat buitenlanders niet eng en gevaarlijk zijn, maar juist een verrijking van de samenleving. Meer mensen zouden dan meehelpen vluchtelingen een waardig welkom te geven."

Ruth heeft lang in het buitenland gewoond en reist nog steeds veel. "Ik denk niet dat ik in Nederland wil blijven, vooral omdat de manier waarop velen met het vluchtelingen-'probleem' omgaan mij afschuw vervult. Is dit het tolerante, vrije Nederland waar mensen in het buitenland zo tegen opkijken?”

Riekie Puyenbroek

Vóór: Riekie uit Hillegom: Een aanwinst voor ons land

Mensen die veel contact hebben met asielzoekers zijn vaak erg positief over die contacten. Riekie is een van hen. "Sinds de crisisopvang in mijn dorp ben ik nauw betrokken bij een Syrisch gezin", laat zij weten. "Ik zie hoe dankbaar zij zijn, voor zelfs maar de kleinste hulp. Ik zie hoe gemotiveerd zij zijn om te integreren in onze samenleving. Hoeveel vrijwilligerswerk de moeder al doet, terwijl ze hier pas is sinds oktober. Hoe graag de kinderen willen leren en naar school gaan."

Riekie ziet ook hoe moeilijk deze Syriërs het hebben. "Ze lopen tegen vooroordelen op, moeten hun oorlogsverleden nog verwerken en ook de hele traumatische reis. Maar ondanks alles zijn het zulke positief ingestelde mensen... Een aanwinst voor ons land."

Tegen: Annette uit Assen: De islam tast vrijheid en veiligheid aan

Annette is een van de mensen die vooral de culturele achtergrond van de vluchtelingen als een onoverkomelijk probleem beschouwen. Die achtergrond kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vrouwen en homo's. De meeste asielzoekers in Nederland komen uit islamitische landen als Syrië, Irak en Afghanistan en dat vindt Annette geen geruststellende gedachte. "Ik heb alleen bezwaar tegen vluchtelingen en/of asielzoekers die de islam mee willen brengen naar Nederland", vertelt zij. "De islam, de sharia en alle politieke uitingen van de islam tasten rechtstreeks onze vrijheid en veiligheid aan. Overal waar de islam voet aan de grond krijgt, worden andere culturen en religies verdreven."

Ter illustratie verwijst Annette naar Indonesië. Tot en met de vijftiende eeuw was het boeddhisme een belangrijke religie op met name Sumatra en Java, maar daarna overheerste de islam. Tegenwoordig is in Indonesië nog hooguit 1 procent van de bevolking boeddhist. Annette's conclusie: "Vluchtelingen prima, maar geen praktiserende moslims. En ook beslist geen introductie van kindhuwelijken!"

Maurice Smits (tegenstander)

Tegen: Maurice uit Gorinchem: Dit zijn profiteurs

Net als vrijwel alle tegenstanders van asielzoekerscentra weet Maurice zeker dat verreweg de meeste asielzoekers helemaal geen echte vluchtelingen zijn. Dat blijkt volgens hem onder andere uit het grote percentage mannen in de asielstroom. "Dat zijn profiteurs. En deserteurs: ze moeten zelf voor hun land vechten en omdat ze dat niet doen, worden anderen daar het slachtoffer van. Ik zie ze als landverraders en niets anders."

"Als er een compleet gezin komt? Oké, maar dan wel werken, geen handje ophouden. En aanpassen aan onze cultuur! Wie het daar niet mee eens is, moet direct retour. Een echte vluchteling is blij met een kamer en een bed. Maar negen op de tien zijn ondankbaar."

Marc Scharlewi (tegenstander)

Tegen: Marc uit Lelystad: We hebben zelf hulp nodig

Nederland moet zijn geld besteden aan de eigen mensen. Zijn er niet veel landgenoten die ook in de knel zitten? Marc is er duidelijk over: "Triest voor de echte vluchtelingen, maar wij hebben zelf ook hulp nodig. Mensen hebben geen werk meer of erger. Dat zzp-gekloot helpt Nederland om zeep! De armoede neemt toe, voedselbanken krijgen steeds meer mensen te verwerken."

Marc en zijn vrouw maken sinds afgelopen december zelf ook noodgedwongen gebruik van de Voedselbank. "En dat na veertig jaar keihard werken. Alle hulp gaat naar asielzoekers en jongeren. Mijn vrouw en ik zijn zwaar gedupeerd door het wanbeleid door de politiek van de laatste negen jaar."

Hangt ervan af: Adriaan uit Hardinxveld-Giessendam: Meteen scheiding tussen economische en echte vluchtelingen

Belangrijke voorwaarde voor Adriaan is dat er in de asielprocedure zo snel mogelijk een eerste onderscheid wordt gemaakt tussen de groep die waarschijnlijk economische vluchteling is en de groep die aan alle voorwaarden van het Vluchtelingenverdrag voldoet. Die beoordeling moet al aan de grens van Europa gebeuren. "Wie werkelijk niet in eigen land kan blijven, dus niet Noord-Afrika, maar landen als Syrië, moet hier goed worden verzorgd totdat het weer veilig is in het thuisland."

"Niemand van deze groep krijgt de nationaliteit van een Europees land, maar alleen een tijdelijke status. Iedereen weet dat hij en zijn nageslacht te zijner tijd terug moeten naar het land van herkomst. Dat zou ik ook redelijk vinden als ik vanuit Syrië zou moeten vluchten."

Alice Kop (dat hangt ervan af)

Hangt ervan af: Alice uit Gouda: In het huidige financiële klimaat kan dit niet

Alice wil het aantal asielzoekers dat jaarlijks naar Nederland kan komen beperken tot 10.000 à 30.000 (vorig jaar kwamen er zo’n 58.000). Meer kan het land financieel niet aan, vindt Alice. "Mijn partner en ik willen graag dat onze kinderen kunnen studeren, maar wij hebben zelf een gigantische studieschuld en zijn helaas keihard getroffen door de economische crisis. En dan moeten we binnenkort wel meebetalen aan een dikke belastingverhoging voor de huizen en studies van asielzoekers? Ik vind dat heel vreemd."

Het wringt in de ogen van Alice des te meer omdat zij veel redelijk vermogende asielzoekers ziet. "Ik vind het absoluut terecht als die mensen meebetalen aan hun levensonderhoud hier. Wij zouden ook niet van gastlanden verwachten dat we huisvesting, medische zorg en geld krijgen."

Tim Vobornik

Hangt ervan af: Tim uit Alphen aan den Rijn: Maak kleine opvang mogelijk, dat is beter voor iedereen

"Uit eigen ervaring", vertelt Tim, "kan ik vertellen dat grootschalige opvang de problemen alleen maar vergroot in plaats van oplost." Hij spreekt daarmee namens veel anderen die opvang in hun omgeving alleen acceptabel vinden als het om kleinere locaties gaat.

"Natuurlijk, voor de grote aantallen asielzoekers op dit moment is dat onpraktisch", begrijpt Tim. "Daarom zeg ik: dring de aantallen terug, maak daarmee kleine opvang mogelijk. Daarmee bevorder je het draagvlak onder de bevolking en misschien nog wel belangrijker: de integratie. Het is beter voor 'de Nederlander' en ook zeker voor de asielzoeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl