De familie Fatmir
NOS Nieuws

Albanees Rocky is hier om 'politieke redenen'

Ze maken nauwelijks kans op een verblijfsvergunning, maar komen toch naar Nederland. Wat drijft Albanezen om hier asiel aan te vragen?

Ftoni Fatmir

Ftoni Fatmir verblijft sinds twee maanden met zijn vrouw en drie zonen van 18, 16 en 9 in het asielzoekerscentrum in de bossen van Budel. Ze delen de douche met anderen in het gebouw en leven met elkaar in een kamer van ongeveer 15 vierkante meter. Volgens hem is het een enorme vooruitgang. "Het is hier veel beter. We hadden in Albanië geen stromend water of verwarming. Soms dronken we water uit de rivier."

Hij was taxichauffeur, maar had al zes jaar geen auto meer. Naar eigen zeggen verdiende hij gemiddeld een euro per dag. Daar moest het hele gezin van leven. Toen ze besloten te vertrekken, kozen ze bewust voor Nederland. "Ik was een aantal dagen chauffeur voor Nederlandse toeristen. Het waren geleerde mensen. Na afloop gaven ze me een fooi van 50 euro." Voor Fatmir is de fooi het ultieme bewijs van het goede karakter van Nederlanders.

Lening

Het gezin betaalt begin dit jaar een mensensmokkelaar 180 euro per persoon om hen naar Amsterdam te brengen. Een weg terug is er volgens Fatmir niet: "Ik heb een lening met een hoge rente moeten afsluiten. Ik kan nergens heen. Ik heb niets meer. Geen werk en geen huis. Niets om mijn familie te onderhouden."

Dat het gezin nauwelijks kans maakt op asiel wil hij niet weten. "Hier worden de rechten van mensen gerespecteerd", aldus een stellige Fatmir. Hij lijkt heilig te geloven dat zijn gezin een goede keuze heeft gemaakt. "Ik denk dat als mensen op zoek gaan naar iets beters, het ook beter wordt." Een plan B is er niet.

Rocky

Rocky

De 22-jarige Rocky, zoals hij zichzelf noemt, is nu een maand in Nederland. Hij woont met enkele andere Albanese jongens in de noodopvang in Oss. Een jaar geleden reisde hij per boot naar Italië om daar de bus te pakken naar Duitsland. Daar vroeg hij asiel aan. "Toen ze in Duitsland zeiden dat we moesten vertrekken, ben ik hierheen gekomen. Nederland ligt naast Duitsland, daarom ben ik hierheen gegaan", zegt hij met een glimlach.

Rocky weet goed dat hij nauwelijks kans maakt op asiel. "Normaal gesproken word ik teruggestuurd. Niet alleen hier, maar overal in Europa. Van de honderd mensen krijgt er maar één asiel. Alleen de mensen met echte problemen mogen blijven."

Corrupt

Zelf vindt hij dat hij tot die laatste categorie behoort. "Ik heb familie in Albanië. Ik zou liever daar zijn, maar vanwege het leven daar ben ik vertrokken." Hij is hier om politieke redenen zegt hij, maar kan niet goed uitleggen wat hij daarmee bedoelt. "Het is daar corrupt. Ik wil naar school, ik wil werken, maar dat kan niet."

Ook al vindt hij de omstandigheden hier niet ideaal, teruggaan is voor de jonge Albanees geen optie. "Als ze me hier niet accepteren, weet ik niet wat er gaat gebeuren." Hij sluit niet uit dat hij in een ander land asiel aanvraagt zodra zijn verzoek in Nederland wordt afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl