Abdeslam was voor de aanslagen een paar keer in Nederland
Terreurverdachte Salah Abdeslam is in de periode voor de aanslagen van november in Parijs een paar keer in Nederland geweest, zegt de Franse openbaar aanklager François Molin. Waar hij precies is geweest, is niet bekendgemaakt.
Uit verhoren in Brussel is volgens Molin gebleken dat de terrorist, die gisteren in Brussel werd gearresteerd, een sleutelrol had bij de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs.
Hij huurde een paar keer een auto, waarmee hij naar verschillende landen in Europa reed, onder meer om terroristen te vervoeren. Van 14 tot 28 september huurde hij een auto waarmee hij naar Nederland, Oostenrijk en Hongarije ging, zei Molin.
Waterstofperoxide
In de periode daarna, tot 9 oktober, reed hij heen en weer tussen Duitsland, Nederland en de plaats Beauvais, ten noorden van Parijs.
Abdeslam vervoerde niet alleen medeterroristen, maar kocht ook materiaal voor het maken van bomgordels, zoals waterstofperoxide, en materiaal voor het op afstand laten ontploffen van bommen, zei Molin.
Stade France
In het verhoor heeft de Frans-Belgische terreurverdachte ook erkend dat hij vorig jaar november bij het Stade de France een zelfmoordaanslag wilde plegen, maar op het laatste moment zijn bomgordel afdeed.
Hij zette op 13 november drie terroristen af bij het voetbalstadion. Waarom hij op het laatste moment zelf afhaakte, is uit het verhoor nog niet duidelijk geworden, zei Molin tegen verslaggevers in Parijs.
Anderhalve week na de aanslagen werd in Parijs een bomgordel gevonden, waarvan toen al werd vermoed dat die van Abdeslam was. Ook is na de aanslagen een kalasjnikov gevonden waar dna-sporen van Abdeslam op zaten.
De drie terroristen slaagden er niet in hun bommen tot ontploffing te brengen in het stadion, waar Frankrijk en Duitsland die avond een oefeninterland speelden. President Hollande was ook in het stadion.
Vermoedelijk omdat beveiligers argwaan kregen, besloten de drie zelfmoordterroristen hun bommen buiten het stadion tot ontploffing te brengen. Daarbij vielen zes doden.
De voetbalwedstrijd ging toch door, maar zowel het Duitse als het Franse elftal overnachtte daarna in het stadion uit veiligheidsoverwegingen. Kort na de mislukte aanslag bij het Stade de France hadden terroristen een bloedbad aangericht in de concertzaal Bataclan en werden mensen op caféterrassen doodgeschoten.