Agenten voor de ingang van het ziekenhuis in Brussel waar Salah Abdeslam zou liggen | EPA

Frankrijk gaat België vragen om de uitlevering van Salah Abdeslam. Dat heeft de Franse president Hollande bevestigd in een gezamenlijke persconferentie met de Belgische premier Michel. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.  

Abdeslam werd vanmiddag opgepakt in een huis in de Brusselse gemeente Molenbeek door een Belgische anti-terreureenheid. Abdeslam was niet gewapend, maar hij volgde de bevelen van de politie niet op. Daarom werd hij in zijn been geschoten.

Michel: 100 huiszoekingen verricht

Naast Abdeslam zijn er vier mensen gearresteerd. Een van hen is een handlanger van Abdeslam, Monir Ahmed Alaaj, alias Amine Choukri. Hij raakte ook lichtgewond en is net als Abdeslam naar het ziekenhuis gebracht.

De andere drie arrestanten zijn leden van het gezin dat Abdeslam huisvestte. Zij worden verhoord door de politie.

Ook in twee andere woningen, in Molenbeek en het nabijgelegen Jette, zijn vandaag huiszoekingen gedaan. Daar is niets bijzonders aangetroffen.

Hollande en Michel benadrukten dat Frankrijk en België na de aanslagen in Parijs hebben samengewerkt om Abdeslam op te sporen. Het lijkt erop dat hij de afgelopen vier maanden in Brussel ondergedoken heeft gezeten.

Inval in Vorst

Eerder deze week stuitten de Belgen min of meer bij toeval op een spoor van Abdeslam. Bij een inval in Vorst vond de politie zijn vingerafdrukken op een glas. In het appartement lagen een vals Syrisch paspoort en een valse Belgische identiteitskaart van Choukri. Ook zijn er wapens en munitie aangetroffen.

Bij de inval in Vorst werd een 35-jarige man gedood. Hij was ook betrokken bij de aanslagen in Parijs.

STER reclame