Abdeslam Salah
NOS Nieuws

Wie is terreurverdachte Salah Abdeslam?

De Belgische politie bevestigt dat terreurverdachte Salah Abdeslam is neergeschoten en levend is opgepakt. Dat gebeurde bij een politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek. Wie is Salah Abdeslam en waarom werd hij gezocht?

De 26-jarige Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Van de acht daders wist hij als enige te ontkomen. De rest blies zichzelf op of werd later gedood door de politie.

Bataclan

Abdeslam, geboren in Brussel, huurde de auto waarmee drie zelfmoordterroristen op de avond van de aanslag naar concertzaal Le Bataclan zijn gereden. Ook werd zijn creditcard gebruikt om hotelkamers voor de terroristen te boeken. Het is niet duidelijk of hij bij de aanslagen mensen heeft gedood.

Onder de aanslagplegers was ook Brahim Abdeslam, een oudere broer van Salah. Hij blies zichzelf op nadat hij samen met twee anderen tientallen mensen had doodgeschoten op een boulevard.

Bomgordel?

Kort na de aanslagen vluchtte Salah Abdeslam met enkele anderen naar België. Mogelijk droeg hij tijdens die rit een bomvest. De auto werd aangehouden bij de Belgische grens, maar nadat de identiteitskaarten waren gecontroleerd mocht de auto doorrijden. Op dat moment is de naam van Abdeslam al bekend bij de politie.

In de zoektocht naar Abdeslam vond drie dagen later een grote politieactie plaats in Molenbeek. Er wordt geschoten en er klinken explosies. Abdeslam werd niet gevonden.

Broer Mohamed spreekt

Een week na de aanslagen riep de broer van Abdeslam, Mohamed, zijn jongere broer op om zich te melden bij de politie. "Hij moet zich overgeven, zodat hij antwoorden kan geven aan ons, zijn familie, maar ook aan de families van de slachtoffers. We zien hem liever achter tralies dan op het kerkhof", zei Mohamed op de Belgische televisie. Enkele dagen na het interview meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dat Salah mogelijk was gevlucht naar Syrië.

In januari meldde het Belgische persbureau Belga op basis van "een goede bron" dat Abdeslam contact had gezocht met een Belgische advocaat. Belgische media maakten daaruit op dat hij zich mogelijk wilde aangeven bij de politie.

Vingerafdrukken

Toen bleef het enige tijd stil rond Abdeslam. Vanmiddag maakte het Belgische federaal parket bekend dat er vingerafdrukken van Abdeslam waren gevonden in een appartement in het Brusselse Vorst, waar de politie eerder deze week binnenviel.

Dit spoor leidde uiteindelijk naar een huis in Molenbeek. Na een klopjacht van ruim vier maanden is Salah Abdeslam daar uiteindelijk opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl