Eerder verspreidde de Belgische politie een foto van Samir Bouzid (rechts)
NOS Nieuws

Doodgeschoten Algerijn was handlanger Abdeslam

De man die eerder deze week door de Belgische politie werd doodgeschoten bij een huiszoeking is een handlanger van de gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam. De 35-jarige Algerijn is volgens het Belgische federale parket betrokken geweest bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

Het parket zegt in een verklaring dat de man die bekend staat als Samir Bouzid, "meer dan waarschijnlijk" de in Algerije geboren Mohamed Belkaid is, die bij de huiszoeking werd doodgeschoten. 'Samir Bouzid' wordt al langer gezocht voor betrokkenheid bij de aanslagen.

Tijdens de huiszoeking werd ook een glas gevonden waarop de vingerafdrukken van Abdeslam zijn aangetroffen.

Grote vis

Eerder leek het erop dat de 35-jarige Algerijn iemand was met IS-sympathieën, maar niet perse iets met de aanslagen te maken had, zegt correspondent Joris van Poppel. "Maar het blijkt een veel grotere vis te zijn."

De Algerijn werd in september door Abdeslam opgehaald in Hongarije om naar Belgie te gaan. Bouzid heeft meegeholpen met de logistieke ondersteuning voor de aanslagen in Parijs, en werd daarvoor al gezocht. "De Belgische politie wilde hem graag hebben omdat ze een vermoeden hadden dat hij geld had overgemaakt naar een nichtje van het brein van de aanslagen in Parijs", zegt Van Poppel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl