Het huis waarin Salah Abdeslam werd gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte Abdeslam verzet zich tegen uitlevering

De gisteren gearresteerde terreurverdachte Salah Abdeslam wil meewerken aan de verhoren in België, maar hij verzet zich tegen uitlevering aan Frankrijk. Dat zegt zijn advocaat, Sven Mary.

De Belgische premier Michel zei eerder vandaag dat Abdeslam wordt overgedragen aan de Franse justitie, al kan dat nog wel enige tijd duren: "ik heb geen enkel politiek bezwaar tegen de uitlevering, maar de procedures moeten gerespecteerd worden". Vanwege die procedures kan de uitlevering een paar weken op zich laten wachten.

Abdeslam en zijn handlanger Amine Choukri werden gisteren gearresteerd tijdens een grote politie-actie in de Brusselse wijk Molenbeek. De twee hebben na hun arrestatie de nacht het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel doorgebracht. Ze waren licht gewond geraakt tijdens de aanhouding.

Vanmorgen hebben ze het ziekenhuis weer verlaten. Ooggetuigen zagen hoe twee ziekenauto's, begeleid door politiewagens, het ziekenhuisterrein afreden. Het duo is overgebracht naar het bureau van de federale gerechtelijke politie. Daar zijn ze voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Twee ambulances vertrekken onder politiebegeleiding

Verborgen

Salah Abdeslam is de enige verdachte van de aanslagen van november vorig jaar in Parijs, die nog in leven is. Hij wist zich 126 dagen verborgen te houden en werd gisteren bij een grootscheepse politie-operatie aangehouden in zijn eigen woonwijk, in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Justitie in Frankrijk zal snel officieel om zijn uitlevering vragen, heeft de Franse president Hollande gisteren aangekondigd.

Handlanger Amine Choukri werd samen met Abdeslam aangehouden in de woning in Molenbeek. Over zijn echte identiteit (Choukri is niet zijn echte naam) is nog niets bekend. Hij was in het bezit van een vervalst Syrisch paspoort en een eveneens valse Belgische identiteitskaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl