Agenten gisteren tijdens de politieactie in Molenbeek
NOS Nieuws

Arrestatie Abdeslam: een succes zonder glorie

De ochtend na de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam zijn Belgische media blij dat de man is gevonden, maar ook verbaasd dat hij maandenlang in de Brusselse gemeente Molenbeek blijkt te hebben gezeten. "De Vlaamse krant De Standaard noemt dit, terecht denk ik, een succes zonder glorie", zegt correspondent Joris van Poppel.

"Abdeslam zat verstopt op een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis", vertelt Van Poppel. "Volgens de kranten hier kon hij daar gewoon over straat en heeft hij langere tijd in het huis gezeten waar hij is opgepakt." De Belgen vrezen dat de arrestatie bevestigt "dat Molenbeek een wetteloze plek is. Een oord van radicalisme en terrorisme".

Geschoten

Abdeslam werd gisteren aan het eind van de middag opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek. De Belgische anti-terreureenheid pakte verder nog een handlanger op en drie leden van het gezin dat Abdeslam huisvestte. Abdeslam werd in zijn been geschoten toen hij bevelen niet opvolgde.

Arrestatie in Molenbeek

De man was sinds de terreuraanslagen in Parijs van 13 november 2015 voortvluchtig. Bij die aanslagen vielen 129 doden, de 26-jarige terreurverdachte zou drie van de daders hebben afgezet bij het Stade de France.

Uitlevering

Abdeslam en zijn handlanger hebben de nacht doorgebracht in het ziekenhuis, vanochtend zijn ze daar onder politiebegeleiding vertrokken. Volgens Belgische media wordt het duo overgebracht naar de gevangenis van Brugge. "Daar is op de terreurafdeling steeds een cel voor Abdeslam vrijgehouden", aldus Van Poppel. Andere media meldden dat de twee voor verhoor naar het bureau van de federale gerechtelijke politie worden gereden.

Frankrijk heeft gisteren meteen gevraagd om uitlevering van Abdeslam. Daar is officieel nog niet op gereageerd, maar volgens Van Poppel heeft de Belgische minister van Justitie al aangegeven dat hij aan dat verzoek tegemoet wil komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl