Terwijl in Genève over vrede wordt gesproken, zijn de afgelopen week opnieuw duizenden Syriërs de grens met Turkije overgestoken. Ook steeds meer Turkmenen moeten vluchten voor het regeringsleger en de Russische luchtaanvallen.
Het leger van Assad is de afgelopen weken een offensief begonnen en heeft grote gebieden rond Aleppo en in de kustprovincie Latakia heroverd. Opnieuw dreigen honderdduizenden Syriërs te moeten vluchten als de Russische aanvallen doorgaan.
"De herovering van Aleppo kan opnieuw leiden tot een enorme humanitaire ramp. Er woonden vier miljoen mensen in Aleppo, stel je voor dat de helft nu naar Turkije moet vluchten. Dat kan Turkije nooit aan, en dus zullen ze naar Europa komen", zegt buitenlandcommentator Solin Özel.
Bij de Turkse grens hebben zeker 15.000 mensen zich verzameld. En de komende dagen worden nog veel meer mensen verwacht. Volgens de Turkse premier Davutoglu zijn nog eens 70.000 Syriërs onderweg naar Turkije.
De meeste Turkmeense vluchtelingen komen het noorden van de provincie Latakia waar een Turkmeense minderheid van ongeveer 200.000 mensen woont. Op vier dorpen na is het hele gebied weer in handen van het regime.
Bondgenoten
Van oudsher zijn er spanningen tussen de Turkmeense minderheid en het bewind in Damascus. Turkmenen zijn nauw verwant aan de Turken en ze worden door Turkije beschouwd als "broeders" en als bondgenoten in de strijd tegen president Assad. Rusland vecht sinds enkele maanden juist aan de kant van het regime.
De Turkse regering veroordeelt de Russische bombardementen in het noordwesten van Syrië. Volgens premier Davutoglu maakt Rusland zich schuldig aan etnische zuivering. Turkmeense gemeenschappen worden doelbewust uit het gebied weggejaagd.
De spanningen tussen Turkije en Rusland liepen afgelopen november verder op nadat Turkse piloten een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden. De piloot werd door Turkmeense rebellen doodgeschoten.