Syrische vluchtelingen lopen richting de Turkse grens
NOS Nieuws

Syriërs vluchten 'uit de hel'

Het wordt steeds drukker aan de grens van Syrië met Turkije. Bij de grensovergang van Kilis hebben zich zeker 15.000 mensen verzameld, melden de Verenigde Naties en de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Ze zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld rondom de stad Aleppo.

Verslaggever Nicole le Fever sprak vanmiddag via Skype met gevluchte Syriërs. Een man vertelt dat hij rechtstreeks uit een nachtmerrie is gekomen. "Er zijn vatenbommen, luchtaanvallen, granaten, het gaat 24 uur per dag door. We komen uit de hel."

Een andere man, Hassan, zit nog midden in het oorlogsgeweld. Hij documenteert wat er in gebombardeerde wijken is gebeurd, zodat de doden niet vergeten worden. "Ons gesprek via internet werd afgebroken, omdat de bombardementen weer begonnen", vertelt Le Fever in het NOS-NTR-radioprogramma Nieuws en Co. "Dat is het laatste wat ik van hem heb vernomen."

Regeringsleger verovert gebied

De troepen van president Assad rukken op. Ze krijgen daarbij luchtsteun van de Russen. De afgelopen dagen zijn veel gebieden in handen gekomen van het regeringsleger, die Aleppo bijna omsingeld hebben.

De huidige situatie in Syrië en bij de Turkse grens

De troepen van Assad hebben Aleppo inmiddels zo goed als omsingeld. Het is voor de rebellen daarom lastig om nog nieuwe voorraden aan te voeren.

Syriërs ontvluchtten Aleppo

De vluchtelingenstroom die nu op gang komt is niet uit Aleppo afkomstig, maar van het platteland er omheen. "Daar is een soort slagveld ontstaan", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "De dorpen die worden ingenomen, zijn eerst door de Russen gebombardeerd."

Volgens de Turkse premier Davutoglu zijn inmiddels 70.000 Syriërs onderweg naar Turkije. Tot dusver blijft de Turkse grens gesloten. Gisteren luidde Davutoglu de noodklok en zei hij dat hij niet weet waar hij de vluchtelingen moet onderbrengen.

Als de druk echt te groot wordt, gaat de slagboom toch een keer omhoog.

Lucas Waagmeester

Bij het grensdorpje Kilis is de eerste noodhulp aangekomen. Er zijn tweehonderd tenten opgezet. Voorlopig lijkt het daar alleen maar drukker te worden. Er zouden veel vrouwen en kinderen zitten.

Op dit moment zijn er nog geen signalen dat Turkije de grens zal openstellen voor de vluchtelingen. "Maar als de druk echt te groot wordt, gaat de slagboom toch een keer omhoog", zegt Waagmeester.

Strijders Europa in?

De mensen die het land dan binnenkomen, zullen nauwelijks worden gecontroleerd, stelt Waagmeester. "Het is een vrije loop Turkije in. Kilis wordt door strijdgroepen als Islamitische Staat en al-Nusra al de hele oorlog gebruikt om de grens over te steken. Aan de andere kant zullen ze nu in Syrië willen blijven, want daar is het natuurlijk alle hens aan dek."

Syrische vluchtelingen lopen richting de Turkse grens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl