Een Russische militair maakt een vliegtuig gevechtsklaar op de Hmeymim-luchtmachtbasis in Syrië
NOS Nieuws

Turkse premier: etnische zuivering door Russen

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zegt dat Rusland zich schuldig maakt aan etnische zuivering in het noorden van Syrië. Volgens hem worden Turkmeense en soennitische gemeenschappen in en rond Latakia met luchtbombardementen doelbewust uit dit gebied weggejaagd.

Davutoglu verklaarde in een gesprek met buitenlandse journalisten dat de Russische acties tot gevolg kunnen hebben dat nog eens miljoenen mensen op de vlucht slaan.

In de havenstad Latakia woonden voor het uitbreken van de burgeroorlog meer dan een half miljoen mensen. De Russische Khmeimim vliegbasis ligt twintig kilometer ten zuiden van de stad.

In 2011 kwamen talloze inwoners om toen president Assad zijn geboortestad zwaar onder vuur liet nemen. Assad stuurde destijds tanks en marineschepen naar Latakia om tegenstanders van zijn bewind daar aan te pakken. Deze zomer vonden er zware gevechten plaats tussen rebellen en het leger van Assad.

Deze foto van een luchtaanval op doelen bij Latakia werd eind oktober door het Russische leger vrijgegeven

De claim van Davutoglu kan echter ook niet worden losgezien van opgelopen spanningen tussen Turkije en Rusland, sinds Turske piloten op 24 november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden.

De Russische premier Medvedev verklaarde vandaag nog dat deze daad afgelopen eeuw een legitieme reden was voor landen om een oorlog te beginnen. "Maar een oorlog is onder de huidige omstandigheden het ergste dat zou kunnen gebeuren. Daarom hebben wij besloten niet met gelijke munt terug te betalen."

In plaats daarvan heeft Rusland de Turken tal van sancties opgelegd, zoals een importverbod op groenten en fruit. Vandaag werd bovendien bekend dat het Russische staatsbedrijf Rosatom de bouw van een kerncentrale in Turkije voor onbepaalde tijd heeft stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl