Oorlogsschade in Latakia eerder deze maand
NOS Nieuws

Angst onder Syriërs neemt toe in Assad-bolwerk Latakia

Auto's staan in brand, een ziekenauto komt aangereden en mensen rennen in paniek weg. Een inwoner van de West-Syrische stad Latakia laat aan correspondent Sander van Hoorn een filmpje zien van een raketaanval.

"Ik lag nog te slapen en werd wakker van een harde knal", zegt de man. "Eerst keek ik of het goed ging met mijn vrouw en mijn familie en toen heb ik deze beelden gemaakt."

Niet eerder tijdens de burgeroorlog zijn de bewoners van de stad aan de Middellandse Zee zo angstig geweest als nu. De geboorteplaats van president Assad was al die tijd stevig in handen van het regeringsleger, maar nu de rebellen de handen ineen hebben geslagen, rukken ze hier op.

Opvang

Nu de coalitie van rebellen in het noordwesten terrein heeft gewonnen en de naburige provincie Idlib nagenoeg in handen heeft, ligt Latakia in de frontlinie. De oorlogssituatie blijkt onder meer uit posters waarin burgers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij het leger. "Ik ben klaar om mijn land en mijn leider te verdedigen", zegt een man die eerder ook al voor Assad vocht.

De angst in delen van de stad waar de oppositie zijn aanhang heeft, is nog groter dan in de rest van Latakia. "Het aantal doden door regeringsbombardementen is vele malen groter dan door die van de rebellen", zegt Van Hoorn.

Wat heb ik misdaan dat ik uit mijn land weg moet?

Een vluchteling in Latakia

De mensen die op de vlucht zijn voor het geweld, hebben het in de havenstad volgens onze correspondent betrekkelijk goed. In een appartementengebouw dat door de regering is aangewezen voor de opvang van vluchtelingen, spreekt Van Hoorn met een vrouw. "Waar moeten we naartoe als de rebellen verder oprukken", vraagt ze. "De zee op, naar Europa? Wat heb ik misdaan dat ik uit mijn land weg moet?"

In het iets zuidelijker gelegen Homs komen sommige gevluchte bewoners weer terug. Het geweld heeft diepe sporen achtergelaten. In een beschadigd appartementengebouw proberen teruggekeerde bewoners er het beste van te maken. "We zijn blij dat we terug zijn", zegt een vrouw. Ze was aanvankelijk geschrokken door de schade in de flat. "Ramen en deuren waren weg, die hebben we er weer ingezet."

Haar man laat weten dat de fundering goed is. Hij wijst naar een buurt vlakbij, waar de oorlogsschade nog groter is. Hoewel deze bewoners zijn teruggekeerd, blijkt het ook in deze stad nog lang niet helemaal veilig.

In een buitenwijk ontploft een autobom. De aanslag is het werk van de terreurbeweging IS die vanuit het oosten naar Homs oprukt.

'Wij gaan niet weg uit Syrië'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl