De Turkse minister van Energie (links) en de baas van Rosatom tijdens de ceremoniële start van de bouw van de kerncentrale in april van dit jaar
NOS Nieuws

Russen stoppen met bouw kerncentrale in Turkije

Moskou heeft de sancties tegen Turkije uitgebreid. Het Russische staatsbedrijf dat in opdracht van de Turkse regering een kerncentrale bouwt bij de stad Akkuyu, heeft dat werk stilgelegd.

Nadat Turkije op 24 november een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald, legde Moskou Turkije tal van sancties op. Zo werd de import van Turkse groenten en fruit aan banden gelegd, wordt Russen sindsdien ontraden nog in Turkije op vakantie te gaan en worden Turkse bouwbedrijven in Rusland geweerd.

President Poetin had bovendien al gedreigd dat het hier niet bij zou blijven. Het staken van de bouw van de kerncentrale is een volgende en minstens zo gevoelige strafmaatregel. De Turkse president Erdogan verklaarde nota bene dit weekeinde nog dat het conflict over de straaljager geen invloed had op de bouw van de centrale.

Turkije is voor zijn energie vrijwel geheel afhankelijk van import. Daarom staat deze eigen atoomcentrale, die in 2019 af zou moeten zijn, hoog op het verlanglijstje van Erdogan.

Een maand geleden konden de presidenten Erdogan en Poetin nog lachen met elkaar

Volgens hoge ambtenaren in Ankara is het Russische Rosatom gestopt met de bouwactiviteiten maar is het contract niet ontbonden. Dit zou vooral te maken hebben met het feit dat in dat contract zware compensatie-clausules zijn opgenomen in het geval Rosatom de afspraken niet nakomt.

Er wordt volgens diezelfde ambtenaren echter al gezocht naar alternatieve partijen die de kerncentrale af zouden kunnen bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl